Här rullar Sveriges första bil igen – efter 124 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha stått stilla i över ett sekel rullade Sveriges första bil åter under onsdagen. Hittills har bilen stått i en monter på Tekniska museet, men efter tre års varsam renovering är den nu redo för nypremiär. Hur gick färden? Ser mer i videon.

Det var vid 1800-talets slut som ingenjören Gustaf Erikson på Vagn AB i Södertälje fick i uppdrag att ta fram den första svensktillverkade automobilen med förbränningsmotor. Den första versionen blev klar för provkörning 1898 och jungfrufärden gick samma år.

Bilen rullade aldrig några längre sträckor och har sedan 1927 funnits i Tekniska museets samling.

– Det här är den första bilen som finns kvar och fortfarande kan användas för första gången sedan 1900-talet. Det är en ikonbil, starten på den moderna tiden, säger Christian Stadius, samlingschef på Tekniska museet.

”Förr krävdes en stark smed för att starta bilen”

Vad tror du – skulle bromsarna klara dagens bilbesiktning? Se i videon ovan.

Motorentusiaster gjorde grovjobbet

Idén att varva upp den gamla bilen kom från entusiastgruppen Aros Motorveteraner i Västerås. Under tre års tid har de lagt tusentals timmar på att renovera bilen till dess forna glans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.