Här dras den nya tvärförbindelsen. Foto: Trafikverket.

Här ska Tvärförbindelse Södertörn ligga

Publicerad

Tvärförbindelse Södertörn är en planerad 2 mil lång väg som ska gå tvärs över Södertörn och nu är det klart hur vägsträckningen ska se ut.

Tanken med den nya vägen är att skapa en öst-västlig förbindelse tvärs över Södertörn och avlasta väg 259. På vägen går mycket tung trafik och är en av de mest olycksdrabbade i länet. Nu är det klart hur nya vägen ska dras.

LÄS MER: Tunnlar ska skona naturen

Tvärförbindelsen ska gå mellan E4/E20 vid Kungens kurva, via Flemingsberg till väg 73 vid Haninge Centrum. I projektet ingår också att bygga en cykel- och gångväg längs stora delar av sträckan.

Dyra tunnlar

Tanken är att den nya förbindelsen ska avlasta övriga vägar i länet, framför allt Södra länken. Sex kilometer av den cirka 20 kilometer långa sträckan kommer att gå i tunnel.

– Vägen går i tunnel under hela Flemingsbergsskogen för att skona miljön i området, säger säger Alexandra Stassais Söderblom, projektchef på Trafikverket.

– Det blir också tunnel i Masmo och under delar av Glömstadalen, där Huddinge kommun vill bygga bostäder.

Hur vägen ska finansieras är dock ännu inte helt klart. Trafikverket har 4,7 miljarder öronmärkta för tvärförbindelsen, men det kommer inte att räcka eftersom tunnlarna gör det dyrare, uppger Trafikverket.

LÄS MER: Vägtunnel under Flemingsbergsskogen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvärförbindelse Södertörn

Mer i ämnet