En tiondel av lägenheterna blir möjliga att Hyrköpa Foto: Riksbyggen

Här ska unga vuxna ”hyrköpa” bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

En ny boendeform testas i Jakobsberg norr om Stockholm. ”Hyrköp” ska få in unga på bostadsmarknaden.
– Dagens villkor för unga hushåll gör det svårt att komma in på bostadsmarknaden, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.

Det är Riksbyggen som testar bostadsformen Hyrköp av bostadsrätt. Det innebär att personer upp till 35 år får möjlighet att hyra en bostadsrätt under en begränsad tid. Under fem års tid har man sedan förtur att köpa lägenheten.

– Alla behöver en bostad men trösklarna är höga för många unga vuxna när de ska in på bostadsmarknaden, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad i ett pressmeddelande.

Testas i Järfälla

Redan vid första kvartalet under 2018 ska de första unga vuxna kunna flytta in i en Hyrköpslägenhet. Modellen kommer först att testas i Brf Brandstationen i Järfälla. Totalt blir elva av föreningens 111 bostadsrätter möjliga som Hyrköpa.

– Genom Hyrköp kan vi erbjuda unga personer ett tryggt boende, först som hyresrätt och sedan som bostadsrätt, säger Mårten Lilja.

Hyrköp – det här gäller

Visa

• Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år.

• Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.

• Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.

• Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.

• Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.

• Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp.

Källa: Riksbyggen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer