Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Tullinge vattenverk och hör om testerna som genomförs. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Här renas vattnet från PFAS – nya storskaliga tester i Tullinge

Uppdaterad
Publicerad

Med hopp om att hitta en lösning på problematiken med PFAS-föroreningar har forskare intagit Tullinge vattenverk. Där testas just nu tre olika reningstekniker i det förorenade vattnet.

– Det finns ett väldigt stort behov av att få fram nya tekniker, säger Tove Mallin som är forskare och projektledare.

Tullinge reningsverk har varit stängt sen 2012 då för höga halter av PFAS upptäcktes. Nu har verket blivit tillhåll för forskningsinstitutet Rise som utvärderar olika reningstekniker.

Ambitionen: Få reningsverket i drift

Förutom att resultaten kan komma till nytta för aktörer som behöver rena sitt vatten från PFAS så kan testerna även bli avgörande för om boende i Tullinge och Riksten kan få tillbaka sitt dricksvatten från verket.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Hör om testerna som pågår och om planerna för att få Tullinge vattenverk i drift igen i videon.

Om testerna

Testbed PFAS är ett samarbetsprojekt mellan RISE, Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Fortifikationsverket. Målet är att hitta en lösning på problematiken med PFAS-föroreningar i mark och vatten.

Projektet började år 2020 och forskningen bedrivs i två parallella spår. Dels ska forskarna hitta fungerande reningstekniker för förorenad mark och vatten, dels utvärderas PFAS-fria släckmedel för att ersätta dagens hälso- och miljöskadliga brandskum.

Källa: Rise

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet