Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Erdel från ”Låt parken leva” anser att staden kör med dubbla budskap. Men Svante Borg, kyrkogårdsförvaltningen, håller inte alls med. Hör mer i videon. Foto: SVT/ Stockholms stadVisa alla (4)
Visa alla (4)

Efter pulkakritik – här uppmuntras skidåkning mellan öar av gravar

Publicerad

Att kyrkogårdförvaltningen vill stoppa pulkaåkandet på Skogskyrkogården, men samtidigt pekar på möjligheten till fritidsaktiviteter på Järvas nya begravningsplats har skapat reaktioner.

– Det är hyckleri, de marknadsför platsen som ett rekreationsområde, säger Björn Erdal, ”Låt parken leva”.

Nu påbörjas bygget av den nya begravningsplatsen på Järvafältet i Akalla. Idag använder Tenstaborna det stora naturområdet med vandringsleder, discgolfbana och grillplatser till rekreation. Platsen fick utmärkelsen Årets park 2017. Här ska den nya begravningsplatsen byggas med öar av gravkvarter och mellan dem ska det vara fritt fram att valla hunden, åka skidor, grilla och jogga, enligt Stockholms stads hemsida.

– Här har Stockholms stad sagt att det går jättebra att blanda begravning och friluftsliv, precis det man moraliserar över på Skogskyrkogården, säger Björn Erdal, ”Låt parken leva”, som kämpar för att bevara parken.

”Skilda saker”

Men kyrkogårdförvaltningen håller inte med, förvaltningschef Svante Borg menar att det rör sig om två helt skilda saker.

– På Skogskyrkogården har man skapat en kulle för meditation. Järva är ett stort friluftsområde, här kan skidåkare känna att de inte stör någon, säger Svante Borg, förvaltningschef kyrkogårdförvaltningen.

Gravkvarteren kommer att byggas som öar. Omkring dem kommer det att vara möjligt att åka bland annat skidor, enligt staden hemsida. Foto: visionsbild: Stockholms stad
"Området i Akalla, utformades för att vara ett rekreationsområde. De planerna tas nu vidare i en tid när många använder begravningsplatser för rekreation, som att promenera och jogga", skriver staden på sin hemsida. Foto: visionsbild: Stockholms stad
Området mellan begravningsplats och fritidsaktiviteter ska enligt staden vara tydligt. Foto: visionsbild: Stockholms stad

Begravningsplatsen riktar sig till alla, oavsett tro med 20 000 gravar.

Det kommer att finnas minneslund, askgravlund, urngravar och kistgravar.

Det byggs en cermonibyggnad utan trostillhörighet och en byggnad för maskiner och personal.

Bygget påbörjas i januari 2021. Hela området beräknas stå klart under 2024.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer