I videon hör du syskonen Charlotte och Oskar Adamheit berätta hur de hjälpte andra deltagare i ”Kalvruset” att komma loss från de geggiga träsken. Foto: SVT

Hård kritik mot arrangörerna till barnloppet ”Kalvruset”

Uppdaterad
Publicerad

Barn som sjönk ner till halsen i ett lerigt träsk utan att kunna ta sig upp. Deltagare som tappades bort i skogen. Nerkylda personer som togs om hand av ambulanspersonal. Årets upplaga av äventyrsloppet ”Kalvruset” på Norra Djurgården förvandlades till en mardröm för många barn. Nu riktas hård kritik mot tävlingsarrangörerna.

– Jag kom fram till en kille som hade fastnat i jättemycket geggamoja. Han kom inte loss så jag och hans kompis fick hjälpa till att dra upp honom, berättar 10-årige Oskar Adamheit.

”Lite tufft och svettigt såklart.” Så beskriver arrangörerna själva loppet ”Kalvruset” – som är öppet för ”tuffa killar och tjejer mellan 5 och 15 år som vill testa sin styrka på en krävande och galet rolig terrängbana”. Men för många barn blev det mer galet än roligt.

Polisinsats efter borttappade barn

Under loppet sprang också flera barn vilse. Polis och räddningstjänst kallades in för att söka rätt på barnen och ambulanspersonal hjälpte barn som kände sig nedkylda.

– Det ska vara roligt att springa ett sådant här lopp, men många av de som deltog i år kommer nog inte att vilja göra om det, säger 12-åriga Charlotte Adamheit.

I videon ger arrangören bakom ”Kalvruset” sin syn på vad som hände under helgens lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.