När högvärmen kom redan i maj så påverkade det vår vattenkonsumtion. Invånarna var hemma och då ökade vårt vattenanvändning. Fler som duschade och kanske vattnade gräsmattan oftare än väntat. Men midsommaren har räddat oss från att få vattenbrist.

Härifrån kommer ditt dricksvatten

Publicerad

Varifrån kommer egentligen vårt vatten och vad behöver vi tänka på för att bli mer vattensmarta? Här kommer ett par tips och en förklaring kring hur man utvinner vatten. Vi har pratat med Johanna Ansker på Stockholm Vatten och Avfall.

– Det finns två källor som vi hämtar vatten från i Sverige. Från grundvatten eller sjöar. I Stockholm hämtar vi vatten från Mälaren men de som hämtar sitt vatten från grundvatten är mer känsliga för högvärmen och då finns det en risk för att vattnet kan ta slut. Det är därför skärgården drabbas av vattenbrist lättare än fastlandet, säger Johanna Ansker som är avdelningschef på Stockholm vatten och avfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet