Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hårt tryck på rättsläkare efter våldsvågen i Stockholm Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Hårt tryck på rättsläkare efter våldsvågen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att det dödliga skjutvapenvåldet har ökat så har trycket på rättsläkare höjts, inte minst eftersom grova våldsbrott ofta är komplicerade och tar längre tid att obducera.

– De som dödas nu skjuts med fler skott än tidigare. Det gör att det tar tid att undersöka, säger Louise Steinhoff, rättsläkare på Rättsmedicinalverket i Solna.

När det finns stor misstanke om brott vid dödsfall görs omfattande obduktioner. Två rättsläkare genomför undersökningen, vilket innebär att andra obduktioner får stå tillbaka för att inte försena polisens brottsutredningar.

– Arbetsbördan för de som jobbar har under perioder varit pressad och bland annat lösts genom att personal jobbat övertid. Vid dödsskjutningar prioriterar vi dessa ärenden, säger Louise Steinhoff.

Våldsspiralen påverkar handläggningsstiderna

Enligt Rättsmedicinalverket är det inte ovanligt att flera komplicerade grova brottsfall utreds parallellt eftersom dödsskjutningar ofta sker i kluster som hämnd och vedergällning.

– Vi gör vad vi kan för att inte få längre handläggningstider. Men det är svårt att undvika att det tränger bort och försenar annat arbete, säger hon.

Hittills i år 2023 har sju personer (14/4 2023) skjutits ihjäl i Stockholm och totalt 13 personer skadats och antalet skjutningar är 33 stycken.

Förra året 2022 sköts 30 personer ihjäl i Stockholm* antalet skadade var 31 och totalt antal skjutningar 130 bekräftade skottlossningar förra året.

Källa: Polisen

• 2022 utfördes 5 916 rättsmedicinska obduktioner inom den rättsmedicinska avdelningen i hela landet. Det är en ökning med 189 stycken jämfört med 2021.

• Under 2022 expedierades 285 obduktionsärenden förrättade av två läkare. Motsvarande antal 2021 och 2020 var 210 respektive 282. Det högre antalet obduktioner med två läkare kan bland annat bero på 2022 års ökning av antalet skjutningar med dödlig utgång.

Källa: Rättsmedicinalverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.