Justitieminister Gunnar Strömmer (M) refererar till gärningspersonerna bakom sprängdåden som ”inhemska terrorister”. Hör honom i klippet. Foto: Pontus Lundahl / TT

Justitieminister Gunnar Strömmer: ”Låga uppklarningen inte acceptabel”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har Stockholm skakats av en rad sprängattentat – senast i Kista natten mot onsdag. Men mindre än 30 procent av alla brottsmisstankar leder till åtal visar ny statistik. På onsdagen träffades för första gången regeringens nya råd mot organiserad brottslighet.

– Vi tidigarelägger genomförandet av en rad kraftfulla verktyg, som möjlighet att genomföra avlyssning mot kriminella gäng, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till SVT efter mötet

Två sprängningar på två dagar i Stockholm. I tisdags på Södermalm och på onsdagen i Kista.

– Det är förfärligt och det understryker det allvar vi befunnit oss i under alldeles för lång tid, säger Gunnar Strömmer.

Sprängningarna har redan kopplats till gängkriminaliteten där Strömmer upprepar att de inblandade bör betraktas som inhemska terrorrister.

– Det finns en hänsynslöshet och likgiltighet när det kommer till konsekvenser för tredje man. Dessvärre har det varit mer slumpartat, eller en fråga om tur, att inte fler oskyldiga drabbats av detta, säger han.

Bara 190 åtal på 660 misstänkta fall

2022 blev året med flest dödsskjutningar i Sveriges historia, med hela 63 stycken jämfört med 45 som var snittet under de föregående fyra åren. Regeringen hoppas att bland annat större möjlighet till avlyssningar ska kunna hjälpa till att väcka fler åtal och fler fällande domar.

– Vi tidigarelägger genomförandet av en rad kraftfulla verktyg, som möjlighet att genomföra avlyssning mot kriminella gäng, säger Gunnar Strömmer.

För uppklarandegraden har inte sett bra ut. De senaste åren har endast 190 åtal väckts i 660 misstänkta fall av allmänfarlig ödeläggelse.

– Den låga uppklarningen är inte acceptabel och det är en uppfattning som naturligtvis delas av polisen och åklagare. Det diskuterades också i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.