Hatbrott från högerextrema ökar

Publicerad

Den senaste veckan har tre religiösa byggnader drabbats.

Anmälda hatbrott kopplade till högerextremism och nazism har fördubblats i Stockholm de senaste åren, enligt siffror från Brottsförbyggande rådet som Dagens Nyheter tagit del av.

Polisens hatbrotts grupp utreder just nu hakkorsen som sprejades på moskén på Södermalm i onsdags natt. även Sofia kyrka drabbades samtidigt. Under fredagen upptäcktes ett målat hakkors på dörren till Hagsätra kapell.

Inga vittnen finns till skadegörelsen och polisen har inte heller hittat några sprayburkar eller annan teknisk bevisning, skriver DN.

Händelserna är några av många de senaste åren. Stockholms län har flest anmälda hatbrott i landet. År 2012 anmäldes 1789 hatbrott, eller 85 per 100.000 invånare. Snittet i landet är 58 anmälda brott per 100.000 invånare.

Fördubbling på två år

Enligt statistik från BRÅ, brottsförebyggande rådet har anmälda hatbrott kopplade till högerextremism och nazism fördubblats i Stockholm de senaste två åren.

Tidigare låg antalet på omkring 50 och nu är det närmare 100 brott som anmälts.

BRÅ:s utredare Stella Rössborn säger till DN att det däremot inte går att säga att det är en tydlig ökning eftersom statistiken rör så få år och så lågt antal anmälningar. En enskild händelse kan därför påverka statistiken, säger hon.

Enligt tidningen Expo har nazisterna flyttat fram sina positioner i Stockholm under 2013.

– Både Svenska Motståndsrörelsen och Svenskarnas parti mobiliserar anhängare, allt från att dela ut flygblad till våld som i Kärrtorp, säger tidningens webbredaktör Daniel Vergara till Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer