HD ändrar dom om ”otrohetskontroll”

Publicerad

Att med hot och våld föra upp fingrarna i en kvinnas underliv är våldtäkt, oavsett syftet. Beskedet från Högsta domstolen öppnar för att fler sexuella kränkningar kan dömas som våldtäkt.

Med bara fyra dagars mellanrum kom två domar, från två olika hovrätter. Båda rörde fall där en man tryckt upp fingrarna i en kvinnas underliv för att kontrollera om hon varit otrogen. Våldtäkt, ansåg Göta hovrätt. Olaga tvång, tyckte Svea hovrätt.

Med en dom på torsdagen fastslog Högsta domstolen (HD) att det är våldtäkt när en man med hot och våld ”grävt runt” i en kvinnans underliv, fastän han inte haft någon sexuell avsikt.

Viktigt för våldtäktsmål

Advokat Elisabeth Massi Fritz är glatt överraskad över HD:s slutsats och tycker att det är viktigt att rätten nu slår fast att gärningsmannens motiv saknar betydelse och att fokus hamnar på offret.

– Vad är det personen utsätts för? Vad är det för handling? Det är väldigt viktigt för hur man ser på våldtäktsmål. Den här domen skyddar individens sexuella integritet, säger hon.

Förutom mål med otrohetskontroller får domen också uppenbar betydelse för exempelvis fall med oskuldskontroller.

– Det förekommer inom det hedersrelaterade våldet att unga kvinnor och flickor utsätts för oskuldskontroller. Många av de gärningarna skulle också kunna klassas som våldtäkt, säger Massi Fritz.

Utvidgning av begreppet

Den nu våldtäktsdömde mannens juridiska ombud, Martin Karlsson, är missnöjd med utslaget.

– Jag är rätt förvånad över domstolens beslut och min klient är bedrövad, säger han.

Karlsson har viss förståelse för att HD bedömer det inträffade som en sexuell handling. Däremot har han svårt att acceptera slutsatsen att det rör sig om en våldtäkt när gärningsmannen saknat sexuella avsikter.

– Jag är rädd att begreppet våldtäkt utvidgas så mycket att de brottsrubriceringar som är tänkta att användas för de fall som inte är våldtäkt nästan kommer att falla bort, säger han.

Våldtäkt har en minimistraff på två år. Vilket straff mannen i det aktuella målet får kommer att avgöras av Svea hovrätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.