Under decennier har Hédi Fried och Emerich Roth berättat om Förintelsen, nu tilldelas de folkbildarpriset Sokratespriset. Foto: TT

Hédi Fried och Emerich Roth får ärofyllt pris

Uppdaterad
Publicerad

Hédi Fried och Emerich Roth som båda överlevt Förintelsen tilldelas folkbildarpriset Sokratespriset som delas ut på uppdrag av Studieförbundet Vuxenskolan, vilket framgår i ett pressmeddelande.

”Hédi Fried och Emerich Roth har i decennier bedrivit ett outtröttligt upplysningsarbete i människovärdets tjänst genom att berätta om Förintelsen, på det att vi aldrig må glömma nazismens illgärningar” lyder juryns motivering.

I fint sällskap

Sokratespriset har delats ut sedan 1967 och går till personer – i eller utom Sverige – som utfört en grundläggande, bestående insats för folkupplysningens område i människovärdets tjänst och som utfört sin gärning utifrån ideell grund. Prissumman uppgår till 50 000 kronor.

Tidigare vinnare är bland andra Elise Ottesen-Jensen (1967), Torgny Segerstedt (1980) och Gro Harlem Brundtland (2007).

Dokumentär på SVT Play

I början av året publicerade SVT Play en dokumentär om Hédi Fried där hon beskriver fasorna från Förintelsen och förlusten av sina föräldrar.

Se dokumentären Hédi Fried: Min oro här på SVT play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.