Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Syftet med det nya upplägget är att öka patientsäkerheten menar Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd. Foto: SVT

BB-klinikerna kan ta över ansvaret för förlossningar i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Hemförlossningar ska bli ett vårdval och det innebär att från och med nästa vecka kan förlossningsklinikerna i region Stockholm ansöka om att ta på sig medicinskt ansvar för hemförlossningar. Syftet med det nya upplägget är att öka patientsäkerheten enligt Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

Tidigare har den som velat föda hemma fått ett bidrag till hembarnmorska från regionen, och hälso- och sjukvårdsförvaltningen tog hand om ansökningarna om hemförlossningar, men det har inte ansetts patientsäkert. Därför vill man nu att förlossningsklinikerna ska ta över det ansvaret som ett tillägg till vårdvalet.

Från och med nästa år kan det bli upp till regionens förlossningskliniker att handlägga hemförlossningarna om kliniken går med på hemförlossningsuppdraget. Kliniker som är intresserade kommer att kunna skicka in en ansökan från och med onsdag den 13 november. Det betyder att kliniken blir medicinskt ansvarig för hemmaförslossningen.

– Det blir väldigt likvärdigt med de mammor som föder på en traditionell förlossningsklinik på sjukhuset, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

Har infört ett tak

Det finns gränser för hur många hemförlossningar barnmorskorna kommer att kunna göra. Det är max två hemförlossningar per vecka men under minst 40 veckor per år. 

– Det står i avtalet att om det uppstår en kapacitetsbrist så är det vanliga förlossningar på kliniken som går före, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

Det är en mycket liten andel kvinnor som väljer att föda hemma i Region Stockholm, cirka 80 stycker per år av totalt cirka 29 000 födslar.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att det var ett tak på hemförlossningar under maximalt 40 veckor per år. Det korrekta är att taket gäller maximalt två förlossningar per vecka, men i minst 40 veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer