Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En okänd inställning gjorde att dottern kunde shoppa obegränsat i två minuter – hör mamma Louise Wahlgren berätta. Foto: Leon Keith/AP/TT, SVT

Okänd inställning i appen öppnade för fria köp – dottern shoppade för 1 100 kronor

Uppdaterad
Publicerad

När Louise Wahlgren insåg att hennes 7-åriga dotter handlat för mer än tusen kronor i appen Roblox var det redan för sent. Först förstod mamman inte hur dottern lyckats shoppa utan godkännande – men sen upptäckte hon en okänd inställning som öppnat för obegränsade köp.

– Det är fruktansvärt. Som ekonomin ser ut idag så är det verkligen pengar som behövs, säger hon.

Dottern lyckades göra köpen genom att skapa en egen mejl och ange vuxen ålder när hon skapade sitt konto i appen. Därför ville Apple, som transaktionerna gått via, inte reklamera köpen. Det finns även en inställning i appen som gör att kontoskaparen kan shoppa fritt under en begränsad period.

Först efter att Louise gjort en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden ändrade sig företaget.

SVT har sökt företagen

SVT har sökt Roblox, som inte kommenterar kritiken men skriver i ett mejl att föräldrar har tillgång till flera inställningar som ökar skyddet mot otillåtna köp. Företaget uppger också att man har direktkontakt med kunder och att man är generös med reklamationer när det är möjligt. I Roblox policy står det dock att köp inte går att reklamera om det inte står i strid med lagen.

Även Apple, som betalningarna i vissa fall går via, hänvisar till sina säkerhetsinställningar som gör att en förfrågan kommer till förälderns enhet så fort ett barn försöker göra ett köp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.