Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sex månader efter att paret träffades började mannen vilja kontrollera kvinnan – hör hennes berättelse här. Foto: Tomas Blideman/SVT

Hennes liv styrdes helt – berättar själv om det unika rättsfallet

Uppdaterad
Publicerad

Under nästan tio år blev kvinnan utsatt för flera grova våldtäkter, misshandlad och såld till andra män av mannen hon levde med. Personen som hon trodde var ”mannen i hennes liv” bröt ned henne för att få sin vilja igenom. Det är första gången våldets normalisering använts i en fällande dom.

– Han fick mig att skriva över huset och vårdnaden om barnen på honom, berättar kvinnan för SVT.

Kvinnan och mannen träffades på en dejtingsajt 2014 och i början verkade han vara precis den hon ville ha. Han var snäll, gav henne presenter och komplimanger och tyckte om hennes barn.

Efter sex månader flyttade paret ihop och sakta började mannen allt mer vilja kontrollera kvinnan.

– Jag fick inte träffa vänner utan skulle vara hemma och städa. Nu efteråt förstår jag, att det var för att då visste var han hade mig.

Mannen behandlade kvinnan som sin ägodel som han hade full kontroll över. Han bestämde vilka som fick ha sex med henne, vilka hon fick träffa och var hon skulle sova.

– Jag visste aldrig. Ibland var jag tvungen att gå ut och sova i bilen, berättar hon.

Bröt ner kvinnans vilja

I tingsrättens dom mot mannen går det att läsa hur han under lång tid brutit ned kvinnan genom en så kallad normaliseringsprocess, där våldet successivt blir normaltillstånd. Det har gjort det omöjligt för henne att uttrycka sin egen vilja, menar tingsrätten.

– Om jag sa nej eller försökte lämna blev allt bara tusen gånger värre

Vändningen kom när en av kvinnans vänner gjorde en polisanmälan. Mannen greps på sitt arbete och kvinnan flyttades tillsammans med sina barn till ett skyddat boende.

Tingsrätten dömde mannen till tio års fängelse. Det är första gången normaliseringsprocessen ligger till grund för en fängelsedom. Även hovrätten menar att det skett en normalisering av våldet, men delar inte tingsrättens mening att den ska utgöra grunden för straffets längd och sänkte därför straffet till tre år och fyra månader.

Mannen nekar till samtliga åtalspunkter som gäller våldet mot kvinnan. Åklagaren har fram till tionde juli på sig att överklaga hovrättsdomen till Högsta domstolen, HD.

Hör kvinnans egna berättelse om varför det var så svårt att lämna mannen trots alla övergrepp.

Hit kan du vända dig

Är du utsatt för våld?

Hit kan du vända dig:

Kvinnofridslinjen

För unga under 20 år

Utsätter du någon för våld?

Hit kan du vända dig:

Nationell telefonline – Välj att sluta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.