Paret Linnarsson hittade lugnet i Norrtälje som pensionärer. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Ovanligt flyttmönster kan skapa problem för Norrtälje

Publicerad

Billigare boende och lugnare tempo lockar allt fler pensionärer till Norrtälje. Samtidigt flyttar 80- och 90-talisterna i allt större utsträckning från kommunen, vilket bäddar för stora framtida utmaningar.

Pensionärsparet Gerd och Pelle Linnarsson lämnade Stockholm för Norrtälje när det var dags att sluta jobba.

– Vi hade en hyreslägenhet i Stockholm, men när den gick upp i hyra bestämde vi oss för att titta efter en bostadsrätt i Norrtälje, säger Gerd Linnarsson.

Färre ska försörja fler

Och mönstret upprepar sig. 27 procent av invånarna i Norrtälje är över 65 år. Det är långt mer än Nynäshamn, som intar andraplatsen i Stockholms län med 21 procent över 65.

– Det är inte så vanligt att man flyttar när man kommer upp i 50-60-årsåldern, men här är en kommun som drar till sig de åldersgrupperna, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.

Här kan du se hur befolkningstrenden ser ut i din kommun

Högst födelseunderskott i landet

Pigga pensionärer är ofta en tillgång för både ekonomi och kulturliv, enligt Gunnar Andersson. Men på 10 års sikt kan en befolkningsutveckling som den i Norrtälje ställa stora krav på kommunen. Med ett födelsenetto på minus 117, har Norrtälje dessutom högst födelseunderskott i landet, tillsammans med Simrishamn.

– 50- och 60-talister är rätt kapitalstarka personer som betalar skatt och kan bidra ekonomiskt till vad som händer i kommunen. Men framöver kommer man att få en stor andel äldre, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.