Så vill Norrtälje möta utmaningarna med en åldrande befolkning. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Vill bygga för att locka barnfamiljer

Publicerad

Så planerar Norrtälje att ändra sin strategi för att möta framtida befolkningsutmaningar i kommunen.

Den stora andelen pensionärer och det negativa födelsenettot gör Norrtälje kommun unik i länet. Byggtakten i kommunen har varit hög, men delvis felriktad, enligt kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har byggt tätortsnära och dyra bostadsrätter, det är klart att det är en bostadsform som lockar fler pensionärer än om man skulle bygga mycket villor till exempel, säger Bino Drummond (M) kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje.

Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) hoppas att fler villor ska locka barnfamiljer till Norrtälje. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Välfärdens kärna

För att möta utmaningarna med en allt äldre befolkning kommer kommunen att behöva prioritera.

– Vi måste kunna tänka i nya banor som politiker. Vi kan inte räkna med att skatteunderlaget växer hela tiden så att man får in mer pengar. Vi måste börja tänka mer på att förändra arbetssätt och prioritera välfärdens kärna mycket mer, säger Drummond.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.