Hittade 24 kilo sprängmedel på skogspromenad

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen hittade två personer 24 kilo sprängmedel i en skogsdunge i Sundbyberg.
– Det är ovanligt att det hittas så här mycket, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

Det var på lördagskvällen som två privatpersoner gjorde fyndet i ett buskage i samband med en skogspromenad. Polisen larmades till platsen och en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse inleddes.

Fanns det någon fara för allmänheten när sprängmedlet låg där?

– Nej det gjorde det inte. Men det är självklart inte bra att sprängmedel ligger så oskyddat. Men det saknades vissa delar för att vara skarpt, säger Carina Skagerlind, Stockholmspolisens presstalesperson.

Sprängmedlet fanns i en väska som nu har skickats på analys. Fyndet går att jämföra med den explosion som skedde i Linköping tidigare i år. Där tros mellan 15-20 kilo sprängmedel ha använts.

Polisen: Viktigt fynd

– Nu jobbar vi med spårsäkring och vi får se vad det leder till. I nuläget ser jag beslaget som en viktig del i vårt arbete med att minska tillgången på explosiva ämnen och vapen i den kriminella miljön, säger Anders Rissel, chef för lokalpolisområde Solna.

Varför tror ni att sprängmedlet har placerat just där?

– Det kan vi inte spekulera i. Men vi kan konstatera att om man har ett ärligt uppsåt så skulle man inte gömma det under en buske i skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.