Höghus i trä

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligar med stora byggnader i trä, i Sundbyberg förebereder man Stockholmsområdets första höghus i trä.

Det ska bli fyra stycken åttavåningshus helt byggda i trä. Än så länge har bygget inte riktigt kommit igång, först ska Hamngatan i Sundbyberg flyttas några meter. I höst blir det stomresning, och husen kommer att vara helt i trä, stomme, inredning, väggar och tak.

Och det här är en del av en byggtrend. O slutet av 1800-talet förbjöds flervåningshus i trä p.g.a brandrisken, förbudet varade tills 1994, då det åter igen blev tillåtet att bygga stort och högt i trä. Något som nu blivit allt vanligare. Folkhem bygger åttavåningshusen i Sundbyberg och vd Arne Olsson menar att brandrisken inte är större än i ett hus byggt på konventionellt sätt.

-Det som brinner i ett hus är oftast inredning, som gardiner och sådant. Ett hus byggt på det här viset, med massivträ, limträväggar kan man säga, det brinner inte. Det går ju inte att elda upp ett träd, det förkolnar på ytan sedan slocknar det för att syret försvinner. Det blir inte en brand, som man menar med en vanlig husbrand, det blir det inte, säger Arne Olsson.

Trä har nu gjort en stark comeback som byggnadsmaterial, bl.a. går det att hitta på en bensinstation i Häggvik eller i takradhusen på Gärdet. Men i Sundbygerg blir det Stockholmsområdets högsta och träigaste hus.

-Ur miljöaspekt är det fantastiskt, säger Arne Olsson.

Kanske får vi se allt fler stora byggnader i trä i framtiden, för det är miljövänligt, det är förnybart och återvinningsbart, och binder koldioxid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.