Foto: TT

Högsäsong för inbrottstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Under höstlovet när många reser bort passar inbrottstjuvarna på att ta sig in i bostaden. I Stockholms kommun skedde förra året 547 inbrott, det är det högsta antalet inbrott under en novembermånad de senaste fem åren.

Nu under höstlovet är det högsäsong för inbrottstjuvar. Enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet har mörka november länge varit årets mest inbrottsintensiva månad, särskilt som många är bortresta under lovet. Och antalet inbrott har ökat de senaste fem åren.

Kraftig ökning av inbrott

Under november månad 2017 skedde 547 inbrott i lägenheter och villor i Stockholms kommun, det är mer än en fördubbling jämfört med samma period 2013 då 250 lägenheter och villor drabbades.

Även i Södertälje kommun har antalet inbrott ökat kraftigt. Under november i fjol skedde 67 inbrott, vilket kan jämföras med samma månad 2013 då det skedde enbart 14 inbrott.

Förebyggande tips och råd

Se till att alla dörrar och fönster har godkända lås.

Ha bra utebelysning, gärna med rörelsedetektorer.

Gör gemensam sak med grannar – starta grannsamverkan.

Förvara trädgårdsredskap och stegar inomhus eller i ett låst förråd.

Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter.

Installera ett hemlarm.  

Ha helst dörrarna låsta även när du är hemma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.