– Vi blir larmade om att någon har blivit skjuten. Vi tittar på kamerorna och ser att det är ett bakhåll, att de väntar på oss med stenar. Då väljer vi att inte åka dit, säger Joakim Söderström. Foto: TT/SVT

Högteknologiska kameror ska minska brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

För att minska kriminaliteten i brottsutsatta områden ska nu polisen införa ett nytt arbetssätt. Med högteknologiska övervakningskameror ska man förhindra skottlossningar, sexövergrepp och attacker mot blåljuspersonal.

Sedan fem år tillbaka så har polisen i södra Sverige använt högteknologiska övervakningskameror och nu kommer även Stockholmspolisen att införa det nya arbetssättet för att förhindra skottlossning, sexövergrepp och terrorattacker.

Joakim Söderström, polisinspektör vid Utvecklingscentrum i Stockholm, är ansvarig för den nya nationella satsningen.

– De är högteknologiska kameror som vi kan zooma in väldigt mycket på.  De är en stor hjälp vid brottsutredningar, säger han.

Kamerorna reagerar vid skottlossning

De högteknologiska övervakningskamerorna kan analysera bilder och känna igen ansikten. De ska även reagera vid skottlossningar och kommunicera med polisens ledningscentral.

Kamerorna ska placeras på polisbilar, drönare, helikoptrar och även på polismännen.

Idag finns det övervakningskameror på bland annat Stureplan och Medborgarplatsen. Men nu ska Stockholmspolisen bestämma var och hur många kameror som ska placeras ut i Rinkeby och Tensta.

– Det finns mängder med användningsområden. Det kan vara så att vi blir larmade om att någon har blivit skjuten. Vi tittar på kamerorna direkt och ser att det är ett bakhåll, att de står och väntar på oss med stenar. Då väljer vi att inte åka dit, säger Joakim Söderström. 

Skapa helhetsbild vid händelser

Förutom att man hoppas att kamerorna ska förhindra att blåljuspersonal attackeras så ska de insamlade bilderna från kroppsburna kameror och polisbilar hjälpa till att skapa en helhetsbild vid olika händelser.

Enligt Joakim Söderström så finns det flera tillfällen där polisen har haft nytta av kameraövervakning.

– Vi kopplar ihop flera olika bildkällor till ett enda system där vi har möjlighet att se alla bildkällor samtidigt, den möjligheten gör att vi kan göra ingripande som vi annars hade haft väldigt svårt att göra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.