Maria, som egentligen heter något annat, utsattes i flera år för sexuellt och psykiskt våld. Foto: Lisa Liljefors/SVT

”Maria” bröt upp efter brutala misshandeln – då fortsatte makens terror

Uppdaterad
Publicerad

“Maria” levde med sin våldsutövare i sju år. Det sexuella och psykiska våldet började tidigt. Men efter det första barnet blev situationen värre och till slut samlade hon mod nog att anmäla.

SVT Nyheter Stockholm har träffat kvinnor som under flera års tid utsattes för både fysisk och psykisk misshandel av sin partner. ”Maria” fick dagligen utstå kränkande beteende från sin partner.

– Han sa att jag var dålig på allt, men efter vårt första barn var det mycket kränkningar om mig som mamma, säger hon. 

Trakasserier och hot

Det fysiska våldet började först efter att de gift sig, sen blev det bara värre och värre. Till sist bestämde hon sig, med stöd från anhöriga, för att slutligen anmäla honom. 

– Det slutade med en ganska brutal misshandel där jag var tvungen att uppsöka sjukvården och därifrån blev det polisanmälan och socialtjänsten blev inkopplad. Han blev anhållen och jag och barnen fick komma till skyddat boende, säger hon.

Dömdes till samhällstjänst

Eftersom barnen var de enda vittnena och bevisen var bristfälliga så dömdes han bara till 75 timmars samhällstjänst. Det skulle bli flera år av hot och förföljelser innan hon slutligen lämnade Stockholm och sin identitet bakom sig. Idag har hon levt med skyddade uppgifter i snart sju år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.