Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholmare flyr innerstan – Paula en av dem Foto: Frida Claesson/SVT

Tusentals stockholmare flyr innerstan – Paula en av dem

Uppdaterad
Publicerad

Fler personer flyttar från Stockholms stad än till, och den trenden förstärktes markant under pandemiåret 2020. En av dem är Paula som bytte innerstad mot ö-liv.

– Det är lätt att bli kär i ett sånt här ställe på sommaren. Men det är på vintern som det verkligen visar sig vilka som är gjorde för ö-livet, och vilka som åker tillbaka till stan, säger Paula.

Tanken var att huset på ön Storholmen utanför Lidingö skulle bli ett lantställe för innerstadsborna Paula och henne sambo. Men när pandemin slog till tappades lusten till stan. Istället väcktes tanken att sälja lägenheten och flytta ut till ön permanent. Sagt och gjort – i april 2020 gick flyttlasset.

Stockholmarna flyttar från staden i coronatider

– Jag bodde i Hornstull tidigare, då var det en minut ner sen var man mitt i smeten. Nu är det först en båttur, sen resa med bil, så man måste planera lite mer, berättar hon när SVT träffar henne en kall vinterdag på Storholmen.

Paula är inte ensam. Mellan mars och november 2020 var utflyttningen från Stockholms stad större än inflyttningen. Flyttnettot, alltså inflyttning minus utflyttning, landade då på -6777 invånare, det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Det kan jämföras med tidigare år då flyttnettot varit omkring -2000 invånare, mätt under samma tidsperiod.

Foto: SVT

Mäklare: Hög efterfrågan på villor i kranskommuner

– Det stämmer bra överens med det vi ser som fastighetsmäklare, man söker sig till större boende som ett resultat av pandemin. Vi tror att det kommer driva på villapriserna mer, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Enligt honom väljer många stockholmare att flytta från staden till andra delar av länet.

För Paula börjar årsdagen som öbo närma sig.

– Jag tror att folk har fått chansen att stanna upp och utvärdera sin situation under pandemin. Man har tillbringat mer tid hemma och funderat på om man ska satsa på ett nytt boende eller livsstuation. Det har gett en tid att funderar på stora livsfrågor, säger hon.

  • Huddinge
  • Nacka
  • Solna
  • Järfälla
  • Sundbyberg

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Stockholm
Mer Nyheter