Varumärket ”Soldiers of Odin” har registrerats hos Patent- och registerstyrelsen. Foto: TT/Wikimedia/Montage SVT

Hon snodde ”Soldiers of Odin” – för att tillverka partyhattar

Publicerad

Medborgargardet Soldiers of Odin startade i höstas av en finländsk nazist, med ambitionen att patrullera på gatorna. De glömde dock att varumärkesskydda sitt namn, något som snappades upp av finska Riikka Yrttiaho, som i protest mot gruppen själv registrerade ”Soldiers of Odin” och nu planerar att använda namnet för att tillverka produkter med ”mycket glitter, katter och regnbågar”.

Riikka Yrttiaho studerar för närvarande statskunskap och internationell politik i Stockholm, och efter diskussion med sina vänner beslutade hon sig för att sno namnet ”Soldiers of Odin”. Hon hade inte planer att själv ge sig ut och nattvandra, utan ville protestera mot gruppen, som enligt polisen har kopplingar till extremhögern.

Soldiers of Odin grundades i Finland efter ett uppmärksammat våldtäktsförsök på två flickor i höstas, och började patrullera gatorna, då de ansåg att flyktingarnas närvaro hade lett till otrygghet.

Glitter, katter och regnbågar

Yrttiaho registrerade varumärket i februari, och nu vill hon använda gruppens namn för att tillverka och sälja gulliga produkter.

– Allt färggrant, nätt, mjukt och trevligt. Sådant behövs i Finland just nu, sade Yrttiaho till lokal media.

Soldiers of Odin-baddräkter

Hon hoppas snart att intresserade konsumenter ska kunna beställa Soldiers of Odin-festhattar, Soldiers of Odin-förkläden, Soldiers of Odin-baddräkter, och blir det några vinster ska de skänkas till välgörande ändamål.

– Meningen var att kritisera att man i Finland med vett och vilja skapar förutsättningar för sådan verksamhet. Då en förening blir officiellt registrerad har den större befogenheter att verka än som oorganiserad. Dessutom ville vi kapa plats också för att göra gott, och inte bara för elakheter och rasistisk smörja.

Invändningstiden för varumärkesregistreringen pågår till slutet av juni. Under den tiden kan vem som helst protestera mot registreringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer