SVT:s reporter på ett av Hizb ut-Tahrirs hemliga möten i Järvaområdet. Hör när gruppens ledare lär ut en konspirationsteori om hur kvinnors frigörelse är ett verk av det kapitalistiska världsstyret. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Hör hur det låter när radikala islamisterna rekryterar i Järva

Uppdaterad
Publicerad

Den radikala islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir har under den senaste tiden börjat värva mer aktivt Järvaområdet. De organiserar bland annat värvningsmöten och religiös undervisning i Tensta och Rinkeby. SVT:s reporter lyckades vara med på deras hemliga möten.

Under de senaste veckorna har SVT:s reporter, under falsk identitet och med dold kamera, haft kontakt med Hizb ut-Tahir i Järvaområdet, där partiet nu försöker rekrytera ett tjugotal personer.

SVT:s reporter har varit med på undervisningsmöten hemma hos en av ledarna och fått tillgång till privata ”lektioner” om hur gruppen ser på islam och där man påstår att muslimer bör vara medvetna om att västvärlden planerar att attackera muslimsk tro.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Uppmanar att inte rösta i demokratiska val

Den dolda kameran visar både gruppens antidemokratiska grund och hur en av dess ledare sprider konspirationsteorier.

SVT har varit i kontakt med mannen som SVT:s reporter träffat i Rinkeby och berättat om den dolda kameran. Mannen har inte återkommit med någon kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Mer i ämnet