13 åriga Nour Alsherout har tillsammans med sina klasskamrater deltagit i konstprojektet. Foto: SVT

Hörs i Husby – ny konstutställning om demokrati

Publicerad

Genom skolprojekt, workshops och fritidsaktiviteter har barn och unga från Husby skapat konst utifrån temat demokrati.

– För mig betyder det jämlikhet, jag vill att barn i Sverige hörs och syns mer, säger 13-åriga Nour Alsherout.

Nour Alsherout  är 13 år gammal och går i årskurs åtta på grundskolan Fryshuset i västra Husby. Hon och hennes klasskamrater har bidragit med konstverk till utställningen Hörs i Husby.

– Först ville jag inte vara med, men jag funderade hemma och ändrade mig. Min klass funderade och diskuterade om vad demokrati och diktatur betyder och sedan skapade vi affischerna som ställs ut här idag och det handlar om jämlikhet, säger 13-åriga Nour Alsherout.

Över 100 deltagare

Bakom utställningen står Husby kulturkvarter tillsammans med andra kulturaktörer och idrottsaktörer från området. Sedan augusti har över 100 barn och unga samt vuxna inkluderats i konstprojektet.

– Det här är en grupp som inte alltid hörs och nu är det dags helt enkelt. Det är bland annat förskolor, kulturskolan, grundskolor och folkets hus som har jobbat med projektet. Även vuxna från Rinkeby-Kistas dagliga verksamheter har deltagit i projektet. Här kan man se hur ungdomar genom både ljud och bild tolkar demokrati. Och förskolorna har gjort olika kollage, säger Cecilia Åkerdahl, verksamhetsledare och samordnare Kulturförvaltningen.

Barn behöver höras mer

13-åriga Nour Alsherout tycker att trots att många barn och unga bor i Sverige så hörs eller syns de inte lika mycket i samhället. Och att media och journalister behöver synliggöra ungas röster.

– Vi hörs inte som barn, men vi behöver prata om saker som demokrati. Men man tänker att det är de vuxna som får sköta den biten, att de fixar det åt oss. Men jag önskar man pratade mer med oss och frågade oss saker istället för att bara vända sig till de vuxna hela tiden, säger Nour Alsherout.

Vad betyder demokrati för dig?

– Att alla har en röst, att det inte bara är få personer som får bestämma, vänskap och jämlikhet.

Konstutställningen pågår fram till 4:e november i Husby Gård- Husby Konsthall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.