Foto: SVT

Remeo hotades av nedläggning – nu får rehabkliniken vara kvar

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare hotade rehabkliniken Remeo får vara kvar. Oppositionen i Region Stockholm har gått samman för att rädda intensivvårdskliniken som hotades av nedläggning.

I ett ganska ovanligt samarbete i Region Stockholm gick Vänsterpartiet ihop med M, L, KD och SD för att stoppa den hotade nedläggningen av rehabkliniken Remeo.

Under ett extrainsatt sammanträde för hälso- och sjukvårdsnämnden röstade en samlad opposition för ett förslag att rädda finansieringen av vårdföretaget som driver kliniken.

Förslaget innebär att kostnadsansvaret för vården på kliniken flyttas från sjukhusen till regionen. Pengar kommer att tas ifrån de 1,2 miljarder som Region Stockholm tilldelas genom regeringens vårändringsbudget.

Vänsterpartiet röstar med högeroppositionen

– Det handlar alltså inte om att skjuta till mer pengar, utan om att flytta kostnaden till en rimligare nivå, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet är inte i majoritet i regionen men är ett samarbetsparti till den styrande mittenkoalitionen. Trots det har de alltså valt att rösta med högeroppositionen.

– Det handlar om patienternas bästa. Den här frågan handlar inte om politiskt spel för oss, utan om att säkra väldigt viktig vård för sköra och utsatta patienter, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Rehab för intensivvårdade

Remeokliniken i Sköndal söder om Stockholm bedriver intensivvårdsrehabilitering för långvarigt kritiskt sjuka och patienter som behöver ett avancerat andningsstöd.

– Jag är mycket glad att vi kunde samla en majoritet för att rädda Remeo. Det här beslutet var nödvändigt för att säkra viktiga IVA-vårdplatser och rädda livsviktig vård, säger Charlotte Broberg (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kliniken riskerade att läggas ner på grund av att Karolinska Universitetssjukhuset, som är en av de sjukhus i regionen som kliniken har avtal med, skickade allt färre patienter och uteblivna intäkter skulle innebära en nedläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.