Polisen inspekerar de elva kulhålen. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.

Hovrätten friar skjutande polis

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt upphäver den fällande domen mot Stockholmspolisen som avlossade tolv skott mot en rånare.

Polismannen riskerade tre personers liv och gjorde sig skyldig till ett otillåtet risktagande. Men med ett vapen riktat mot sig och kollegerna var det inte brottsligt av honom att avlossa tolv skott mitt i centrala Stockholm, anser hovrätten.

– I samband med skjutincidenter inom polisen så visar forskningen att stresspåslaget kan bli så intensivt så att det är svårt att göra medvetna ställningstaganden i det riktigt akuta läget, säger hovrättspresidenten Fredrik Wersäll till ABC.

Skottlossning vid rån på Östermalm

ABC: Men kan man inte kräva av en polis att han eller hon ska klara av det?

– Absolut, och det säger vi också i domen att det ställs mycket höga krav på aktsamhet, eftertanke och sinnesnärvaro hos polisen när man använder sig av skjutvapen.

Efter ett rån mot en guldsmedsbutik i Stockholm i mars 2012 riktade rånaren sitt vapen mot polisen. Poliserna svarade med att avlossa 18 skott, tolv av dem kom från en och samma polisman. Tio skott träffade ett gym och flera gick in genom fönstret och var nära att träffa tre kvinnor.

Inte grovt oaktsam

I tingsrätten dömdes den 34-årige polismannen till böter för framkallande av fara för annan. Men Svea hovrätt gör en annan bedömning och på fredagen friades 34-åringen från brott.

Enligt hovrätten är det ingen tvekan om att polisen utsatt kvinnorna för livsfara och att skjutningen innebar ”ett otillåtet risktagande”, skriver rätten. Men för att fällas krävs även att den åtalade agerat grovt oaktsamt. Det anser inte hovrätten.

”Ytterst farlig situation”

Polismannen kände sig hotad till livet och var tvungen att fatta ett snabbt beslut där han inte såg något alternativ till att skjuta.

– I den här speciella situationen i det här speciella fallet, så bedömde vi att situationen var sådan att polismannen inte uppfattade att han hade något alternativt sätt att agera än att skjuta, säger Fredrik Wersäll.

Så, fastän polisens skjutande skapade ”en ytterst farlig situation, där han riskerade livet på utomstående personer” kan hans oaktsamhet inte bedömas som grov och därmed kan han inte dömas för brott.

– Det är inte någon självklar dom som vi har kommit fram till, utan det är efter en sammanvägd bedömning av alla omständigheter. Då har vi kommit fram till att den här oaktsamheten inte var grov, säger Fredrik Wersäll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning vid rån på Östermalm

Mer i ämnet