Polisen inspekerar de elva kulhålen. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.

Polisen fälls för skott in i gym på Östermalm

Uppdaterad
Publicerad

Den polisman som sköt tio skott in i ett gym på Östermalm döms till dagsböter för framkallande av fara för annan.

En enig Stockholms tingsrätt fastställer påföljden till 80 dagsböter om 325 kronor.

Tingsrätten anser att polismannen haft rätt att försvara sig mot rånaren, men inte att utsätta kvinnorna i gymmet för fara genom upprepad beskjutning.

Skottlossning vid rån på Östermalm

Polisen går över gränsen när han böjer sig ned för att ladda om pistolen, enligt rätten. Då har han skjutit åtta skott. Först de sista fyra skotten gör honom skyldig till brott.

– När skjutningen fortsätter, då har han nått en punkt där han borde ha besinnat sig. Han kunde ha stannat kvar i skydd och inte fortsatt att skjuta, säger Lena Egelin, rättens ordförande, till TT.

Solklart nödvärn

Att polismannen befann sig i en nödvärnssituation, när rånaren riktade ett vapen mot honom, är det ingen tvekan om.

– Det är inte det målet gäller. Det här är en avvägning mellan rätten att försvara sig och risken att samtidigt utsätta andra för fara, säger Egelin.

De tre kvinnorna inne i gymmet hade begärt skadestånd, vilket de inte får. Ersättning för kränkning ges i första hand om någon har begått en gärning med flit, vilket polisens skott inte kan räknas som.

Polisen överklagar

Peter Althin, polismannens advokat, tycker att resonemanget i domen är märkligt.

– Antingen hade han rätten att skjuta eller inte. Enligt tingsrätten har han bara gjort fel i den sista tredjedelen av en skjutning som pågår under mycket kort tid. Men hotet finns kvar, även efter att han har laddat om, säger han.

Domen kommer att överklagas. Eftersom det handlar om bötesstraff krävs ett prövningstillstånd om hovrätten ska ta upp målet.

– Jag utgår från att hovrätten vill titta på det här, säger Althin.

Gymbesökare nära att träffas

Polisen sköt mot guldrånaren, men tio av skotten gick rakt in i ett gym där tre kvinnor var nära att träffas av kulorna.

Den 34-årige mannen anser att han hade rätt att skjuta eftersom rånaren riktade sitt vapen mot honom och hans kollegor.

Åklagaren Håkan Roswall yrkade vid rättegången på dagsböter som lämpligt straff. Rånet skedde den 6 mars i fjol. I jakten på de tre rånarna, på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm, började polisen att skjuta när en av rånarna riktade vapnet mot poliserna.

Vapnet visade sig sedan vara en ofarlig startpistol.

18 skott avlossades

Totalt avlossades 18 skott, enbart från polisen. Den åtalade polisen sköt tolv skott – tio av dem gick in i ett gym bakom rånarna.

Polisen åtalades i oktober för brottet framkallande av fara för annan. Åklagaren anser att polisen utsatt kvinnorna som stod vid receptionen inne i gymmet för ”livsfara eller fara för svår kroppsskada”.

Rånarna dömdes i maj till mellan ett och ett halvt och fyra års fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning vid rån på Östermalm

Mer i ämnet