Hovrätten fastställer dom för cancerbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna fick flera miljoner kronor i donationer för att bedriva cancerforskning. För pengarna köpte hon ett sommarhus på Lidingö. Hon har tidigare dömts av tingsrätten till två och ett halvt års fängelse och nu fastställer hovrätten domen.

Kvinnan behandlade svårt sjuka patienter med en slags laserbehandling som skulle stärka immunförsvaret. Metoden blev 2014 uppmärksammad av ett norskt par som ville att terapeuten skulle behandla deras cancersjuka vuxna dotter.

Terapauten sa att hon behövde pengar till ett forskningsprojekt som hon påstod skedde i samarbete med Karolinska institutet. Det norska paret startade en patientförening och samlade ihop sammanlagt tre miljoner kronor som de gav till kvinnan.

Köpte sommarhus för pengarna

Men det fanns inget forskningssamarbete med KI, istället köpte kvinnan ett sommarhus på Lidingö för fyra miljoner kronor. Stockholms tingsrätt dömde i januari kvinnan till två och ett halvt års fängelse, hon ska dessutom betala ett skadestånd på cirka tre miljoner till den norska patientföreningen. Enligt tingsrättens dom fanns det inget som tyder på att kvinnan hade kunnat köpa fastigheten utan donationen. Terapeuten överklagade domen och nu slår hovrätten fast tingsrättens dom, skriver Expressen.

Den norska cancersjuka kvinnan avled av sin sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.