Hovrätten frikänner morddömd efter skjutning i Östberga

Uppdaterad
Publicerad

Den man som tingsrätten dömde för medhjälp till mord efter en skjutning i Östberga sommaren 2017 frikänns nu av hovrätten. Mannen stod åtalad för mord men när nu hovrätten tagit ställning frikänns han från samtliga åtalspunkter.

Det var i augisti 2017 som det avlossades ett stort antal dödande skott mot en person i en bil i ett garage vid Östbergatorget i Älvsjö. Tio skott träffade den avlidne mannen i huvudet och i kroppen. En 35-åring man åtalades senare för inblandning i händelsen och dömdes av tingsrätten för medhjälp till mord och tre fall av medhjälp till mordförsök då tre ytterligare personer riskerade träffas.

Tingsrätten ansåg dock att det saknades bevis för att 35-åringen var på plats vid tiden för mordet, eller att han haft någonting med själva skjutningen att göra. Hovrätten delar bedömningen och kommer därför till slutsatsen att han frias från samtliga åtalspunkter.

Brister i bevisningen

”Hovrätten anser vidare, i likhet med tingsrätten, att det är bevisat att mannen vid i vart fall något tillfälle har disponerat bilen som skytten färdades i och vidtagit vissa åtgärder för att mörklägga bilen och för att bilen senare skulle kunna eldas upp. Hovrätten anser dock inte att det är bevisat att mannen har haft någon kännedom om eller delaktighet i själva skjutningen eller planeringen av denna”, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Offer för dådet i Östberga blev en 21-årig man som sköts till döds i vad tingsrätten kallade en ren avrättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.