17-åringen hittades i juli 2022 död i ett skogsområde i Orminge i Nacka – han ska ha kidnappats dygnet innan. Foto: TT

Hovrätten skärper straff för män inblandade i mord på tonåring i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I juli 2022 hittades en 17-åring död i ett skogsområde i Nacka i Stockholm. Flera personer dömdes för inblandning i kidnappningen och mordet. Nu ger hovrätten längre fängelsetid för två av de åtalade.

Den mördade 17-åringen ska ha anmälts saknad ett dygn innan han hittades död i Orminge i Nacka. Han ska ha förts bort av två knivbeväpnade maskerade män och senare mördats med knivhugg och automatvapen.

Totalt åtalades sju personer för inblandning i mordet. Vid tiden för dådet var de åtalade mellan 15 och 24 år.

Men tingsrätten ansåg inte att det var klarlagt vem som var gärningsman.

– Det framgår av utredningen att även andra personer har varit inblandande och ingen av de åtalade har kunnat knytas till mordplatsen, sa tingsrättens chefsrådman Olof Wetterqvist efter domen.

Hovrätten ger hårdare straff

Åklagarna har till hovrätten yrkat på strängare straff för två av de inblandade, något hovrätten nu ger gehör för.

I tingsrätten dömdes en 20-årig man bland annat för att ha uppdragit åt en yngre pojke att leverera kulsprutepistolen till gärningsmännen som utförde mordet.

Straffet blev fängelse i tretton år. Hovrätten skärper det till fjorton år.

En 25-årig man dömdes i tingsrätten till fängelse i åtta år, bland annat för att ha varit med och köpt in bilen som användes vid brotten. Där ändrar hovrätten strafflängden till nästan elva år.

– Hovrätten har gått på vår linje så vi är nöjda, säger senior åklagare Daniel Insulander.

De båda männen har till hovrätten yrkat att åtalet ska avslås, eller strafflängden kortas.

En splittring i Älvsjönätverket, som handlar om kontrollen av narkotikamarknaden, ska ha varit en av de viktigaste orsakerna till mordet, enligt åklagare Lukas Tigerstrand. Hör mer om det i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.