Foto: Hasse Holmberg/TT

HSB om tomträtten: ”Möjligheten till friköp är snudd på omöjlig”

Uppdaterad
Publicerad

Trots stort intresse lyckas få bostadsrättsföreningar som står på Stockholms stads mark friköpa tomträtten. Fram till september i år har faktiskt inte ett enda köp genomförst. Nu kräver HSB Stockholm samma friköpsregler för flerbostadshus som för småhus.

– Man kan inte friköpa med de villkoren som finns, då sitter man istället fast i den avgäldsmodell som råder, säger Anders Svensson, vd på HSB Stockholm.

Organisationen HSB Stockholm företräder mer än 100 bostadsrättsföreningar som står på tomträtt och där ser man ett stort intresse för att friköpa marken. Samtidigt är man inte förvånad över att så få köp genomförs.

Medan småhus på tomträtt får köpa marken till 50 procent av marktaxeringsvärdet, måste flerbostadshus betala hela marktaxeringsvärdet. I Stockholms innerstad handlar det ofta om hundratals miljoner kronor.

– Det blir ju fel om det ska vara en marknadsprissättning, för det finns ju bara en köpare, och det är föreningen, säger Anders Svensson, vd på HSB Stockholm.

Anders Svensson, vd på HSB Stockholm Foto: SVT/Frida Claesson

Tomträtten: En bostadssocial insats för 100 år sen

Tomträtten var i början av 1900-talet en bostadssocial insats där hushåll med svag ekonomi gavs möjlighet att uppföra ett hem utan att köpa marken. I gengäld betalade hushållet en avgift till kommunen.

– Det var bra på 20-talet, men med tiden har kommunerna istället börjat tjäna för mycket pengar på det här, säger Anders Svensson.

Men Stockholm stad måste väl se till invånarnas ekonomi?

– Det finns ingen lagstiftning som säger att kommunen måste ta ut ett maximalt marknadspris. Utan kommunerna själva förfogar över det beslutet, och kan därför sätta ett lägre pris än vad man gör.

M: Positiva till att man äger sin egen mark

De nuvarande avtalen för tomträtt beslutades av den förra rödgrönrosa majoriteten och kritiserades av Moderaterna.

- I stället föreslog vi att regeringen skulle se över lagstiftningen och lägga fram förslag som möjliggör en årlig indexuppräkning av avgäldsnivåerna. Tanken är att man på så sätt kan undvika drastiska kostnadsförändringar från ett år till ett annat, säger Johan Nilsson (M), Exploateringsnämndens ordförande.

I dag vill Moderaterna, som numera är med och styr Stockholm stad, inte kommentera tomträttsfrågan. Man hänvisar till pågående budgetförhandling.

– Vi är positiva till att exempelvis bostadsrättsföreningar och privatpersoner äger sin egen mark, och skulle gärna se att fler tog tillvara på möjligheten som finns med friköp, säger Johan Nilsson (M), ordförande i Exploateringsnämnden i Stockholms stad.

Så bestäms tomträttsavgiften

Flerbostadshus

Tomträttsavgälden är bestämd i kr/kvm bruttoarea (BTA).

Avgälden beräknas på 3,25% av 30% av markens taxeringsvärde. Det finns inget maxtak för höjningen, men den nya avgiften trappas upp under en femårsperiod. Avgälden är olika hög i olika delar av staden eftersom marken är olika mycket värd.

För flerbostadshus är friköpspriset 100% av marktaxeringsvärdet.

Småhus

Avgälden beräknas på 3,25% av 40% av markens taxeringsvärde vid en 10-årig avgäldsperiod.

Höjningen kan som högst bli 18 000 kr per år vid en 10-årig avgäldsperiod och 19 400 kr per år vid en 20-årig avgäldsperiod. Höjningen kan dock aldrig bli mer än 100%.

För småhus är friköpspriset 50% av marktaxeringsvärdet.

Praxis är att nivån på tomträttsavgälden justeras var tionde år.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.