Hunden Charlie är glad att se skötaren Jenny. Foto: Rebecca Randhawa Bergmark/SVT

Hundstallet utsatt för flera allvarliga hot

Publicerad

Hundstallet, som tar hand om hundar som far illa, har utsatts för hundkidnappningar och allvarliga hot. Nu ställer de in ”Öppet hus” i september av säkerhetsskäl.

 – Vi har en förhöjd hotbild, vi vågar eller vill inte ta hit en massa människor på grund av risken att de som har hotat oss kommer att dyka upp, säger Jenny som är operativt ansvarig på Hundstallet i Stockholm.

Den ideella föreningen tar bland annat emot hundar som farit illa, som ägarna inte tagit ansvar för, och ibland sker omhändertagandet mot ägarens vilja. Djurskyddspolisen lämnar då över hundarna till stallet, som tar hand om dem och försöker adoptera bort dem till ett tryggt hem.

Nu har man fått in flera allvarliga hot från tidigare hundägare, hoten är polisanmälda men ingen är ännu gripen.

– Det känns förstås olustigt att ha ett hot över oss. Det tar ju väldigt mycket tid och energi när det finns människor som vill oss eller hundarna illa.

Hundkidnappningar

Det är inte första gången som Hundstallet blivit hotat. En hund har tidigare kidnappats och flera kidnappningsförsök har skett. Nu har verksamheten vidtagit flera säkerhetsåtgärder, något som lett att den ideella verksamheten går på knäna.

Hund som omhändertagits av polisen och som nu ska placeras på Hundstallet i Stockholm. Foto: Rebecca Randhawa Bergmark/SVT

I dag är Hundstallet omgärdat av höga staket. De har satt upp kameror, anlitat ett bevakningsbolag och har ett tätt samarbete med polisen. Efter de senaste hoten har föreningen även tvingats ta in extrapersonal, då en person inte längre får rasta hundarna ensam.

– Hotbilden kräver väldigt mycket av personalen. Vi måste ha ett bra samarbete och tänka på hur vi rör oss, då vi inte vet vad som kan hända, säger Jenny.

Påverkar hundarnas adoptionschanser

Schäferblandningen Charlie är ett år gammal och har bott på Hundstallet i fyra månader, efter att ha blivit omhändertagen av polisen. Charlie har fortfarande inte fått nån ny husse eller matte och personalen är orolig för att den ökade hotbilden kan påverka hundarnas chanser att få ett nytt hem.

Hunden Charlie väntar på en ny familj. Foto: Rebecca Randhawa Bergmark/SVT

– ”Öppet hus” är enda gången om året som vi bjuder in allmänheten att titta på verksamheten. Vi kan ju förlora både hundköpare, givare och medlemmar.

SVT Play: Se hela reportaget

Om Hundstallet

Visa

Hundstallet drivs av den ideella föreningen Svenska Hundskyddsföreningen som funnits sedan 1908. Verksamheten finansieras helt genom donationer.

Hundstallet finns i Stockholm och Skåne och totalt har de emot cirka 400 hundar per år. Hundarna lämnas ofta in av Djurskyddspolisen eller tidigare ägare.

Källa: Hundstallet.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer