Villor och hus vid vattnet i Danderyd norr om Stockholm. I Danderyds kommun höjs nu kommunalskatten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Hur kunde Sveriges rikaste kommun hamna i ekonomisk kris?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En skakad och svettig kommunstyrelseledamot från Kristdemokraterna beskrev på onsdagen kommunens planerade skattehöjning, som han tvingats föreslå, med två ord: ”För djävlig”. Den stora frågan är: Hur kunde Sveriges rikaste kommun hamna i ekonomisk kris?

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Är det vettigt att elda upp läderbänkar, trästolar och golvplankor i tågets sittvagnar för att driva ångloket framåt? Den som läser onsdagens pressmeddelande från Danderyds nya moderata kommunstyrelseordförande upptäcker att det är exakt så de beskriver hur kommunen skött ekonomin historiskt.

Med ekonomispråk är det formulerat: ”För att balansera budgeten har kommunen löpande sålt tillgångar”. Sedan 2014 har kommunen gått med ett underskott på närmare en halv miljard kronor, trots att Danderyd är Sveriges rikaste kommun sett till medelinkomsten. 

Får man göra så, undrar du kanske? Enligt kommunallagen är det tveksamt. I Danderyds egna årsredovisningar står det år efter år om kommunallagens så kallade balanskrav. Enligt den får ”realisationsvinster från försäljning av anläggningar” inte finansiera den löpande driften. Men det är precis vad Danderyds tidigare kommunstyrelse verkar ha gjort år efter år. 

Starkt kritiska

Om ett visst år ger underskott måste det balanseras inom de kommande tre åren. Kommunfullmäktige kan besluta att strunta i detta men bara om det finns ”synnerliga skäl”.

Kommunens revisorer skriver i årsredovisningen för 2018 att de är ”starkt kritiska till kommunens stora negativa resultat” och revisorerna krävde att kommunens ledning vidtog kraftfulla åtgärder för att ”efterleva mål och riktlinjer för en god ekonomisk hushållning”. 

Kommunfullmäktige röstade i våras för ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. Men beslutet är överklagat till förvaltningsdomstolen av en privatperson som anser att kommunens politiker brutit mot kommunallagen. 

En kombination av allt högre utgifter och för låga skatteintäkter har satt kommunen i en ekonomisk kris. Den förvärrades när de budgeterade inkomsterna från nya fastighetsförsäljningar uteblev. 

Enligt Danderyds nya kommunalråd, Hanna Bocander (M), är det nu stopp på att finansiera underskott med fastighetsförsäljningar. Om det blir några nya försäljningar i framtiden ska de istället gå till investeringar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.