I år kommer strax över 4 000 nya bostäder att byggas i länet, enligt en rapport från länsstyrelsen. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Hur ser bostadsbyggandet ut där du bor?

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet i Stockholms län har minskat med 70 procent sedan förra året, enligt en rapport från länsstyrelsen. Läs chatten om hur bostadsbyggandet ser ut i länet.

Hur ser bostadsbyggandet ut där du bor?

Billy • Konstigt att det alltid ska gnällas från byggbolagen så snart de inte kan ta ut fantasipriser. Kanske dags att trimma organisationen och minska materialkostnaderna? Det kan inte vara så att branschen är ständigt beroende av doping i form av statliga bidrag eller konstlat låga räntor som dessutom är avdragsgilla. Det känns som att branschens ständiga lösning är att kunderna ska kunna låna ännu mer ännu lättare så de själva slipper anstränga sig? Eller att staten subventionerar deras verksamhet. Hur är det med konkurrensen? Dags att nyktra till?

Henrik • Byggandet på Årstafältet har stannat av helt. De förstörde fältet fullständigt och nu har inget arbete skett där på ett år.
Stora naturvärden har gått förlorade till ingen nytta. Man blir så ledsen.

Niklas • Jag bor i södra Roslagen (Vallentuna kommun) och här runtom byggs det på för fullt både i Täby, Väsby, Åkersberga och Norrtälje. Det tråkiga är att majoriteten av allt detta byggande är lite finare och lite bättre bostadsrätter, som täljöområdet i Åkersberga, eller Täby park. Jag är 20 år och letar just nu efter boende, men hyresrättsmässigt tycks alternativen stå mellan ett andrahandskontrakt som kostar skjortan, eller en gammal hyresrätt i Norsborg, Rinkeby, eller Södertälje.

Niva • Det byggs för lite. Tyvärr finns det många NIMBYs som organiserar drev mot kommer som godkänner byggande. Huddinge speciellt lider av detta

Nick • Här i solna byggs det.
Men min fråga/fundering är, till vem bygger dom?
Av det jag ser är det mesta bostadsrätter och till priser de flesta inte vill eller kan betala, lika med hyresrätter.
Har kommunerna och byggbolagen undersökt och frågat vad vi medborgare vill och kan betala?
Upplever att det som byggs är utifrån hur mycket pengar de kan tjäna och de som är desperat blir de som flyttar dit.
Önskar bättre krav på undersökningar och underlag för att bygga och att det ska byggas som är anpassade efter medborgarns ekonomi och behov, dvs. Även formade efter behov och inte efter vad som passar byggbolagen.

Håkan • Jag har inte märk någon minskning alls. Det byggs lika mycket som vanligt. Det är väl annars bara bra att byggandet minskar så att nybyggnation kan ske med lite eftertanke. Den förtätningsiver som råder i Stockholm är helt sanslös där parker, grönområden och varenda ledig plätt mellan hus bebyggs.

olle olagus halldin • jag har bott med min familj i sthlm ( strandvägen 5 ) i 13 år men nu orkar vi inte med alla jobbiga människor överallt !!!
folk är egoistiska i kollektivtrafiken , kör som yra höns i trafiken och trängs i galleriorna , så nu flyttar vi till Båstad och kommer ALDRIG tillbaka !!!!

Maria • På Primusområdet på Lilla Essingen verkar de bara hålla på och fixa längs stranden men där husen ska stå verkar just inget hända längre.

Tashunke Witko • Till Mellberg: bara bra ju, folk tar hand om sina hus om dom ägr

Gullefjun • Ser bra ut härifrån- tackar som frågar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.