Nu blir det höghus i Vasastan

Publicerad

Idag visades modeller och nya bilder upp på det som kommer att bli Stockholms högsta bostadshus, Norra tornen.

I flera år har man pratat om att bygga två höga hus i Vasastan på gränsen mellan Stockholm och Solna, tänkta att bli en port in till den nya Hagastaden på Solnasidan, men vägen dit var krokig.

De första husen som kallades Tors torn ritades av stadsarkitekten Wolodarski, de fick kritik och ansågs för stora och massiva, i Solna klagade politiker på att det blev en barriär och inte en port. Husen ritades om men sedan blev det inget byggt ändå, för den norske byggherren ansåg att de inte kunde få ekonomi i projektet.

Men i höst ska det börja byggas. De planerade tornen är något mindre och heter nu Norra tornen, ritade av Reinier de Graaf på arkitektfirman OMA på uppdrag av Oscar Properties.

– Vårt koncept är ett helt annat än det förra, vi bygger bostäder, de hade andra idéer, säger vdn Oscar Engelbert, om hur de kan bygga när det förra projektet lades ner.

För fem år sedan sade man att det skulle vara hotell i ena huset och forskning i det andra, men nu blir det nästan bara bostäder.

Det blir en blandning på ettor till fyror, några femmor men även en enorm takvåning, priserna går från fyra miljoner till 65 miljoner för lyxlägenheten som kommer att ha 9 balkonger och en takterrass.

För alla andra finns det planer på att i ena huset ha någon form av designmuseum eller restaurang så att även ickeboende kan komma upp i höjden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer