Hotfulla kommentarer skapar oro på ett HVB-hem. Foto: SVT

HVB-hem ökade säkerheten efter hot i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

I en grupp på sociala medier spreds uppgifter om att en ung man som är misstänkt för våldtäkt mot barn bor på ett HVB-hem i Upplands-Bro kommun. Snart började hoten att strömma in mot boendet och personal, som fick vidta säkerhetsåtgärder. Någon misstänkt våldtäktsman bor dock inte på boendet.

Maria Christensen har jobbat på HVB-hemmet sedan det startade i augusti 2014 och är i dag biträdande verksamhetschef där. När felaktiga uppgifter om att den misstänkta personen bor på hemmet spreds i sociala medier gick hon själv ut och dementerade. Då började kommentarerna flöda in som påstod att hon ljög, att hon skyddade en våldtäktsman och att hon skulle haft en relation med ungdomarna på boendet.

– Jag kommer inte låta det här slå ner mig på något sätt. Men mina anhöriga har tagit illa vid sig, säger Maria Christensen.

Hon har polisanmält händelsen, som även påverkat ungdomarna som bor på hemmet.

– Våra ungdomar tar väldigt illa vid sig utav det som framförs. De är ledsna, de skäms och de känner sig ifrågasatta. Vi har varit tvungna att sätta in samtalsstöd för att de ska få prata om sina erfarenheter av det här, säger Maria Christensen.

På grund av hoten som cirkulerat i gruppen i social media har boendet nu vidtagit säkerhetsåtgärder.

Administratör: ”Måste få skriva vad man tycker och känner”

En av de som administrerar den berörda gruppen, Christian Eggert, upplever inte att administratörerna har ansvar för tonläget i gruppen.

– Vi har inget juridiskt ansvar. Folk är väl vuxna nog att ta ansvar för sina egna kommentarer, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Gruppen har uttalat ett högt tonläge, enligt deras gruppsida.

– Man måste få skriva vad man tycker och känner. Det är folks sätt att reagera, säger Christian Eggert.

En del kommentarer rensar administratörerna bort, men Christian Eggert upplever att det är svårt att ha koll på vad alla skriver.

– Det är svårt att hålla rent. Våra flöden blir dränkta med notiser och det är en del saker vi missar. Sedan är frågan var gränsen går, vad man ska låta ligga kvar och inte, säger han.

Polisen om hot och hat på nätet

Magnus Nilsson som är kommunpolis i Upplands-Bro kan inte kommentera den enskilda händelsen men upplever att polisanmälningar som rör hot och hat på nätet är ovanliga.

-  Men det finns säkert ett mörkertal. Det är uppenbarligen lättare att uttrycka starka åsikter som tydligt kliver över gränsen om man sitter bakom ett tangentbord och framför en skärm än om man sitter framför en människa, men i sak blir ju budskapet detsamma, säger han.

Rättelse

I en tidigare version stod det att boendet har blivit klassificerat som ett högriskområde av polisen, samt att de fått ökat polisskydd. Det stämmer inte. Enligt biträdande verksamhetschefen ska polisen ha gett henne den informationen, men polisen kan inte hitta den informationen internt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.