Foto: SVT

Hyresbolag satte upp kameror i garage – först efter dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har det pågått drogförsäljning i Lötsjögaraget i Hallonbergen. Trots polisens varningar satte fastighetsbolaget upp övervakningskameror först efter en dödsskjutning.

I januari 2017 sköts en man i Lötsjögaraget i Hallonbergen, ett nedgånget garage där det länge pågått öppen drogförsäljning. Mannen lyckades fly men sköts ihjäl utanför Karolinska sjukhuset.

– Jag var faktiskt inte särskilt förvånad, vi visste om att det skedde narkotikaförsäljning och vapenhantering i garaget. Då varnade jag för risken att man kommer att ha en uppgörelse i garaget. Mycket riktigt skedde det några veckor efter, säger Lars Fontander, gruppchef polisen i Sundbyberg.

Flera ingångar obevakade

Polisen hade tidigare uppmanat dåvarande fastighetsbolag Förvaltaren att sätta upp övervakningskameror. Först efter mordet sattes kameror upp vid inkörningsporten.

Men ingångarna till garaget från husen runtomkring är fortfarande utan kameraövervakning och drogförsäljningen fortsätter.

Polisen har beslagtagit droger i garaget. Foto: Polisen

– Man lyfter upp innertaket och gömmer droger som hämtas upp senare, säger Lars Fontander, som ofta är här för att leta efter droggömmor.

Han berättar att polisen blivit attackerade utanför garaget.

– De kastade ned lastpallar på polisbilen. Det var ett under att ingen blev skadad, säger han.

Personal har hotats

Få av de boende i Hallonbergen vågar prata med SVT framför kameran. En kvinna säger att ”man dör om man snackar i det här området”. En man berättar att minst två grannar har flyttat efter morden.

– Det är många som är oroliga. Det känns otryggt faktiskt, speciellt på kvällarna, säger han. 

På Restate förvaltning, som sköter säkerheten i garaget, vill ingen ställa upp på en intervju, eftersom personal blivit hotad. Men företagets vd beskriver en obehaglig situation i Hallonbergen, där många anställda inte vill jobba ensamma.

Bostadsrättsföreningen som nu äger garaget vill inte ställa upp på intervju men skriver i ett mejl att man arbetar med flera säkerhetsåtgärder. Bland annat planerar man att sätta upp fler kameror och renovera garaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer