Dubbelmordet i Hallombergen i Sundbyberg, där en man och en kvinna mördades, har direkta kopplingar till ett tredje mord, enligt åklagaren. Foto: TT

Dubbelmordet i Hallonbergen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I mars förra året knivhöggs ett par i 40-årsåldern till döds i Hallonbergen i Sundbyberg. Enligt åklagaren hänger dubbelmordet samman med ett annat mord – sex veckor tidigare hade mannen som knivmördades blivit vittne till hur en 25-årig man sköts i ett garage i området.

22 januari 2017 skjuts en 25-årig man i ett garage i Hallonbergen. Mannen överlever skotten och körs av en vän mot Karolinska universitetssjukhuset i Solna, men innan de kommer fram stoppas deras bil av en förföljande bil och 25-åringen skjuts igen – den här gången till döds.

7 mars mördas ett par i Hallonbergen. Flera män tar sig in i parets lägenhet och knivmördar kvinnan. Mannen flyr ut genom ett fönster men blir upphunnen av gärningsmännen och knivhuggs också han. Mannen, som precis som kvinnan är i 40-årsåldern, avlider av sina skador. Motivet till morden tros vara att mannen blivit vittne till skjutningen i garaget den 22 januari.

I slutet av augusti åtalas totalt åtta unga män, mellan 16 och 21 år gamla, för de tre morden. Sex åtalas för mord alternativt medhjälp till mord på 25-åringen vid Karolinska. Fyra män åtalas för mord och grovt övergrepp i rättssak för dubbelmordet på paret i Hallonbergen. Två av de åtalade ingår bland de sex som åtalas för mordet på 25-åringen. Ytterligare en person åtalas för skyddande av brottsling.

Under rättegången tar en 21-åring på sig skulden för dubbelmordet och säger att det var han som höll i kniven men att han inte hade för avsikt att döda.

I samband med dubbelmordet misstänktes en polis för brott mot tystnadsplikten och tjänstefel, men åklagaren lade ner förundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.