Dubbelmordet i Hallombergen i Sundbyberg, där en man och en kvinna mördades, har direkta kopplingar till ett tredje mord, enligt åklagaren. Foto: TT

Fem döms till fängelse för mord i Hallonbergen och Solna

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer döms för det uppmärksammade dubbelmordet i Hallonbergen och för ytterligare ett mord som misstänks hänga samman med dubbelmordet. Tre män döms för dubbelmordet, och en av dem döms tillsammans med två andra män även för mordet på en 25-åring i Solna sex veckor tidigare.

Den som anses vara den drivande personen i morden döms till livstids fängelse, tre döms till mångåriga fängelsestraff och den femte till sluten ungdomsvård.

Det första mordet begicks den 22 januari förra året. Då sköts en 25-årig man i ett garage, men överlevde skotten. En vän körde den skadade mannen mot Karolinska sjukhuset, men innan de hann fram blev de upphunna och prejade av vägen av en förföljande bil. Den skottskadade mannen sköts igen med flera skott och den här gången avled han av skadorna.

Enligt tingsrätten har åklagarna inte lyckats bevisa vem eller vilka som skjutit den 25-åriga mannen, men tingsrätten anser att tre av männen från garaget varit så pass delaktiga i mordet att de döms för mord.

Mot bakgrund av deras åldrar har straffen för två av dem bestämts till fängelse i tio respektive tolv år. En av männen hade fyllt 21 år vid tiden för mordet och han döms dessutom för delaktighet även i det efterföljande dubbelmordet. Han får livstids fängelse.

Vad beträffar de övriga tre personerna från garaget har åklagarna inte lyckats styrka sin talan och de frias, enligt tingsrätten.

Tre döms för dubbelmordet i Hallonbergen

En av dem som blivit vittne till skjutningen i garaget var en man i 40-årsåldern. Sex veckor efter det första mordet tar sig flera personer in i lägenheten där mannen och hans fru bor. Kvinnan knivmördas inne i lägenheten medan mannen lyckas ta sig ut genom ett fönster. Gärningsmännen hinner dock upp mannen och knivhugger honom till döds.

Enligt åklagaren ska motivet till mordet på paret vara just att mannen blivit vittne till garageskjutningen. Dagen efter mordet skulle mannen även ha vittnat i ett narkotikamål i Uppsala tingsrätt.

För dubbelmordet på paret döms tre av de unga männen, en av dem är den då 21-årige mannen som även döms för mordet på 25-åringen i närheten av Karolinska sjukhuset och som får livstids fängelse. Under rättegången erkände mannen att han knivhuggit paret i Hallonbergen men att han inte hade för avsikt att döda dem.

Sluten ungdomsvård för den yngsta gärningsmannen

En annan av de tre, som var 20 år gammal vid tiden för brotten, döms för mord och medhjälp till dubbelmordet till 14 års fängelse. Det är lagens strängaste straff för hans ålderskategori.

Den yngsta av de dömda gärningsmännen, som vid tillfället var 16 år, döms till sluten ungdomsvård i tre år.

Fakta: Domen

En 22-årig man (var 21 vid brotten) döms till livstids fängelse för mordet på 25-åringen och dubbelmordet. Han döms även för grovt övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott.

En 21-åring (var 20 vid brotten) döms till fängelse i 14 år för dubbelmordet, samt medhjälp till detta. Han frias för mordet på 25-åringen.

En 21-årig man (var 20 vid brottet) döms till 12 års fängelse för mordet på 25-åringen, samt grovt vapenbrott.

En 20-årig man döms till fängelse i 10 år för mordet på 25-åringen.

En 17-åring (var 16 år vid händelsen) döms till sluten ungdomsvård i tre år för dubbelmordet, samt vållande till annans död.

Tre män frias från mordanklagelserna.

Källa: TT/Solna tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.