Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästen betalade 7 000 för sju kvadratmeter. Nu tvingas företaget Colive betala tillbaka närmare 44 000 kronor efter ett beslut av Hyresnämnden. Hör mer om domstolstvisten i klippet. Foto: SVT Grafik

Hyresgäst betalade 7 000 för sju kvadratmeter – får pengar tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Colive, som hyr ut rum i kollektivboende, tvingas betala tillbaka närmare 44 000 kronor till en före detta hyresgäst i Haninge. Hyresgästen betalade 7 000 kronor för ett rum – för mycket anser hyresnämnden som nu avgjort fallet.

”I grunden uppskattar jag deras insats att skapa fler boenden för unga, de gav mig trots allt möjligheten att flytta hemifrån i Stockholmsområdet. Men jag ser deras pilotprojekt i Haninge som misslyckat – jag känner mig lurad och känner att de utnyttjat det faktum att det är svårt att hitta boende i Stockholm.”, skriver hyresgästen i ett mejl till SVT Nyheter Stockholm.

Företaget Colive vill inte ställa upp på en intervju, men meddelar att domen har överklagats. Om hovrättens bedömning blir densamma kan det få stora ringar på vattnet.

Bostadsmarknad

– Då innebär det att alla deras hyresgäster kommer kunna vända sig till hyresnämnden för att kräva återbetalning av överhyra, säger Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen, som tittat på fallet.

Colive kan själva ha betalat för mycket i hyra

Colive har hyrt ut bostäderna genom ett så kallat blockhyresavtal. Det är när en aktör, ofta ett företag, kommer överens med en fastighetsägare att hyra ut fler än tre lägenheter och skriver ett avtal om dem.

Colive menar att skälig hyra har varit runt 5 500 kronor, eftersom det är den summan de själva betalar till fastighetsägaren. Resterande del av hyran har varit en serviceavgift, som täckt bland annat el, wifi och skötsel av allmänna utrymmen.

Men hyresnämnden menar att de inte kan ta hänsyn till vad Colive själva har betalat och bestämmer den skäliga hyran, inklusive tillägg för möbler och nyttigheter, till strax under 4 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet