Till vänster entré i Hemblas fastighet Traktören. Till höger Sollentunahems fastighet i samma område. Foto: Hyresgästföreningen

Privata hyresrätter i Sollentuna dyrare och sämre underhållna

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan sålde Sollentuna kommun en fastighet med över 450 hyresrätter till en privat aktör. Sedan dess har hyran ökat betydligt snabbare i dessa bostäder än i de kommunala grannlägenheterna – trots att de inte underhållits lika bra.

Inför den kommande försäljningen av 500 kommunala lägenheter i Sollentunam, har hyresgästföreningen granskat den senaste stora försäljningen för tio år sedan. Fastigheten Traktören 5 i Tureberg såldes då till Wallenstam för 257 miljoner kronor och ägs sedan fem år tillbaka av Hembla.

– Det är första gången vi gör en mer genomgripande jämförelse mellan att bo hos en privat hyresvärd och en allmännyttig. Jag blev förvånade över att skillnaderna var så stora, inte bara sett till hyresnivån utan också till service och underhåll, säger jurist i hyresgästföreningen Bengt Öhman.

Dyrare hyror – sämre underhåll

Granskningen visar att hyresgästerna får betala drygt 1 000 kronor mer för en privat lägenhet än för en likadan kommunal. Dessutom släpar underhållet efter hos nuvarande ägaren Hembla och det är tre gånger så vanligt att boende där anmäler till hyresgästförening att fel inte åtgärdas, än hos de som bor i kommunens bestånd.

– Hemblas ifrågasatta affärsmetod, att renovera beboliga lägenheter styckvis, leder till att lägenheter med godtagbar hyra blir allt färre och tränger bort socioekonomiskt svagare grupper längre bort från den reguljära bostadsmarknaden säger Bengt Öhman.

Inga lägenheter till bostadskön – på fem år

Enligt en överenskommelse ska fastighetsägare i Stockholm lämna hälften av alla ledigblivna lägenheter till bostadsförmedlingen. Tidigare lagstiftning stoppade hyresvärdar från att förvärva ytterligare hyreshus om inte detta krav uppfylldes. Men sedan Hembla övertog fastigheten från Wallenstam 2014 har inte en enda lägenhet nått bostadskön.

– Hembla vill själv välja sina hyresgäster och sätter också hyran själva utan att förhandla den med Hyresgästföreningen. Det är på det här sättet som Hembla skor sig på bostadsbristen säger Bengt Öhman.

Hembla anmäls för brister

Hyresgästföreningen har efter granskningen valt att anmäla bostadsföretaget Hembla till Sollentuna kommun. Enligt organisationen har fastighetsägaren varken utfört radon- eller ventilationskontroller vid bostadsområdet Traktören.

Även lekparken bedöms ha så allvarliga brister att de måste åtgärdas direkt för att inte barn ska skadas. Bland annat så finns det för lite stötdämpade sand i lekparken och lekredskap saknar förankring i marken.

SVT har sökt Hembla, utan svar.

Snart säljs ännu fler kommunala lägenheter i Sollentuna

Sollentunahem är Sollentunas största hyresvärd och ägs av Sollentuna kommun.

I december 2016 beslutade kommunfullmäktige att sälja 2 000 av bolagets 5 740 lägenheter genom att dela bolaget.

Fissionen genomfördes i augusti 2018 och första försäljningen är planerad till hösten 2019.

Källa: Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.