Simon Safari på Hyresgästföreningen i Stockholm är kritisk Foto: Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen: D Carnegie är inte välkomna i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsjätten D Carnegie köpte förra veckan ungefär 1300 lägenheter på Albyberget. Men det blir inte något lyft för Botkyrka tycker Hyresgästföreningen.

Avdelningsordförande Simon Safari på Hyresgästföreningen i Stockholm bor själv i Botkyrka och upprörs över nyheten att Albyberget säljs på nytt. Han tycker det påminner om Albys grannstadsdel Fittja på 90-talet.

Simon Safari menar att när ett hyreshus eller ett kvarter byter ägare ofta så mister man långsiktigheten som behövs för att rusta upp förorten.

LÄS MER: Alby till salu – igen

LÄS MER: Fastighetsägaren svarar på kritiken

Fastigheterna blir lidande

– När vi på hyresgästföreningen pratar om långsiktighet så menar vi 40 eller 50 år, men privata företag kanske tänker 4 eller 5 år fram i tiden.

Resultatet menar Safari är att ägarna tänker på att maximera sin vinst istället för att de boende ska få det bra.

– Men vi vill inte bara att man ska äga, man ska ju förvalta också, och det blir lidande när man bara tänker på vinsten, säger han.

”Inte välkomna”

Hyresgästföreningen är kritisk till D Carnegie, den nya ägaren av Albyberget. Företaget har många fastigheter runt Järvafältet i västra Stockholm.

– Vi ser dagligen i Järvaområdet och andra ställen hur Carnegie förser undermåligt underhåll, medlemmar ringer om stora problem. De har många ärenden i hyresnämnden. De ska köpa fastigheter, snygga till lite, sen sälja och dra. Med det konceptet tycker jag att D Carnegie inte är välkomna i Botkyrka, säger Simon Safari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.