Yrsa Rasmussen (V) är orolig för ägarbytet av Albyberget. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Alby till salu – igen

Uppdaterad
Publicerad

Fem år efter att byggherren Mikael Ahlström fått nycklarna till fastigheterna på Albyberget säljs husen vidare – till fastighetsjätten Carnegie.
– Man vill inte säga ”vad var det vi sa”, men det var det här vi visste skulle hända, säger Álbybon Yrsa Rasmussen (V).

Fastigheterna på Albyberget i norra Botkyrka, som Mikael Ahlström köpte av kommunalägda Botkyrkabyggen 2013, säljs igen. Ahlström säljer de 1 300 lägenheterna till amerikanskägda fastighetsjätten D Carnegie.

Kan bryta mot avtalet

Husen såldes 2013 för ungefär 700 miljoner av Botkyrka kommun till Mikael Ahlströms företag Mitt Alby. Hyresgästerna fick då höra att det var en långsiktig ägare som skulle ta över. Men nu säljs alltså husen igen, för 1 600 miljoner till D Carnegie. Mellanskillnaden på ungefär 900 miljoner blir vinst för Mikael Ahlström.

Katarina Berggren (S) som var kommunordförande 2013 och pådrivande för att sälja Albyberget, är besviken och förbannad över försäljningen.

– Det var inte alls detta vi kom överens om, läser man överlåtelseavtalet från 2013 så ser man att det var frågan om ett långsiktigt ägande, säger Katarina Berggren (S).

Men Katarina Berggren (S) ser det inte som att kommunen gått miste om de 900 miljonerna.

– Det är väldigt hypotetiskt att prata om vad husen är värda idag, vi gjorde en extern värdering 2013 som kom fram till den summan som vi till slut sålde för, sen har det uppenbarligen hänt väldigt mycket på bostadsmarknaden sedan dess, säger Katarina Berggren (S).

LÄS MER: Fastighetsägaren svarar på kritiken: Vi har skött oss

”Vad var det vi sa”

Försäljningen har väckt starka reaktioner i Botkyrka. En av de upprörda är Yrsa Rasmussen som var med och demonstrerade 2013. Hon bor på Albyberget i en liten etta med katt och sambo. 2013 sade hon till SVT Nyheter Stockholm: ”Det känns som ett slag i ansiktet. De kör över oss totalt”. Yrsa har sedan dess blivit vald till ersättare i kommunfullmäktige för vänsterpartiet i Botkyrka.

– Det kom som en otrolig frustration, många av mina grannar är oroliga, besvikna och ledsna. Man vill inte säga ”vad var det vi sa” men det var det här vi visste skulle hända, det är så fruktansvärt naivt av de ansvariga politikerna, säger hon.

Hon och flera grannar har startat en förening som heter ”Grannar på Albyberget” som vill att kommunen tar tillbaka bostäderna i offentlig regi.

– Vi ser det som att eftersom Ahlström inte höll sitt löfte till kommunen så borde kommunen ta tillbaka husen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer