Foto: Botkyrka kommun sålde fastigheterna på Albyberget 2013

Gamla fastighetsägaren: ”Vi har skött alla våra åtaganden”

Uppdaterad
Publicerad

Albybergets fastighetsägare har fått kritik från flera håll efter nyheten om att husen ska säljas till D Carnegie. Nu svarar ägarna på kritiken.

I torsdags stod det klart att de 1300 lägenheterna på Albyberget ska säljas, vilket vi skrivit om tidigare. Kritiken var då skarp från det tidigare kommunalrådet Katarina Berggren (S) som var pådrivande för att sälja de 1300 kommunala lägenheterna på Albyberget till Mitt Alby, som i sin tur ägs av Ahlströms fastighetsbolag.

– När jag såg detta blev jag både besviken och förbannad, detta var tänkt som ett långsiktigt projekt, säger Katarina Berggren (S) till SVT.

De sociala projekten blir kvar

Stefan Dahlbo är VD på Mitt Alby och tycker att kritiken är obefogad.

– Det vi påbörjat här har vi gjort med långsiktighet i tanken, och det ska den nya ägaren fortsätta med, säger han.

Bland annat har fastighetsägaren satt igång 30-40 sociala projekt, och D Carnegie förväntas fortsätta det arbetet.

– Jag förstår att de boende kan känna sig oroliga när huset man bor i byter ägare, boendet är ändå det viktigaste man har, men vi har skrivit in långsiktigheten i avtalet, säger han.

Dahlbo menar att fastigheter i miljonprogrammen kräver stora renoveringar, sedan årtionden. Renoveringar som Ahlström inte har råd med.

– Större fastighetsbolag har större möjlighet att köpa in renoveringar av hissar, trapphus och även lägenheter till ett billigare pris, säger Dahlbo.

Handlar bara om att plocka politiska poäng

Bolagets ägare Mikael Ahlström tycker att mycket av kritiken är orättvis.

– Under nästan hela mitt yrkesverksamma liv, tills för något år sedan, har jag varit riskkapitalist. Bara det gör att min gärning diskvalifiseras i mångas ögon,  säger han i ett mail till SVT Nyheter Stockholm.

Han tycker att debatten gått ut på att plocka politiska poäng på kommunmajoritetens och hans egen bekostnad.

– Socialdemokraterna i Botkyrka har inte reat ut något. Tvärtemot har de och andra politiska representanter i Botkyrkabyggens styrelse, inte att förglömma, skapat stora värden för sin ägare, Botkyrka kommun, säger Mikael Ahlström.

Varken Ahlberg och Dahlbo tycker att de gjort något fel.

– Vi har skött alla våra åtaganden som fastighetsägare, både avseende husen samt de sociala bitar vi lovat arbeta med, säger Ahlström till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.