Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Region Stockholm, är kritisk till fastighetsbolagens föreslagna hyreshöjning på 2,8 procent. Här förklarar han vilka konsekvenserna blir under pandemin och var det finns pengar att hämta. Fastighetsägarna svarar på varför de privata bolagen måste höja hyran. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Hyresgästföreningen rasar mot de föreslagna hyreshöjningarna i Stockholm

Publicerad

De kommunala och de privata bostadsbolagen i Stockholm vill höja hyran med 2,8 procent nästa år – något som upprör Hyresgästföreningen. Trots coronakrisen väntas de kommunala bolagen gå med flera miljoner i vinst i år.

I år höjdes hyran hos Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder med 1,95 procent. Men inför 2021 vill både de kommunala och de privata bostadsbolagen alltså se en höjning på 2,8 procent med motiveringen att det ska täcka kostnadsökningar. Men några betydande sådana finns inte i år, enligt Hyresgästföreningen.

Flera miljoner i vinst

Samtidigt väntas samtliga av de tre kommunala bostadsbolagen gå med flera miljoner i vinst i år. Prognosen för Svenska Bostäder är plus 247 miljoner kronor, Stockholmshem 460 miljoner kronor och Familjebostäder 354 miljoner kronor.

Varken Svenska Bostäder, Stockholmshem eller Familjebostäder vill kommentera de föreslagna hyreshöjningarna förrän förhandlingarna med Hyresgästföreningen är klara.

De tre kommunala bostadsbolagens resultat

Svenska Bostäder:

Hyresintäkterna 2019 uppgick till 2,9 miljarder kronor. Resultatet för bolaget 2019 blev 310 miljoner kronor före skatt. Prognosen för 2020 är 247 miljoner kronor.

Stockholmshem:

Hyresintäkterna 2019 uppgick till 2,5 miljarder kronor. Resultatet för bolaget 2019 blev 442 miljoner kronor före skatt. Prognosen för 2020 är 460 miljoner kronor.

Familjebostäder:

Hyresintäkterna 2019 uppgick till 2 miljarder kronor. Resultatet för bolaget 2019 blev 342 miljoner kronor före skatt. Prognosen för 2020 är 354 miljoner kronor.

Källa: Respektive bostadsbolags årsredovisning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.