Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ica handlaren i Sätra, Andreas Bylger, har tvingats ha väktare i sin butik och utsatts för hot och snatteri. Foto: TT

ICA-handlaren i Sätra: ”Polisen har lämnat oss åt vårt öde”

Uppdaterad
Publicerad

I 14 år har Andreas Bylger drivit sin ICA butik i Sätra centrum. De senaste åren har varit tuffa för personalen då de utsatts för hot samtidigt som snatteri blivit allt vanligare.

Efter flera brottsanmälningar och nedlagda fall började Andreas Bylger till slut föra egen statistik. Under ett år anmälde han 50 brott. Trots kameraövervakningsbilder och att personalen grep snattare så ledde bara tre av fallen till fällande dom.

Enligt polisen betraktas Sätra som ett lugnt samhälle. Istället har resurser omprioriterats till andra närliggande områden.

– Vi har många olika områden. Sätra är en ganska liten del av hela området, vi använder resurserna där vi tror att de behövs bäst, säger säger Andreas Lindberg, operativ samordnare vid lokalpolisområde Skärholmen och fortsätter. Vi har svårt att vara på alla ställen samtidigt, vi har haft många personrån i Liljeholmen och Hägersten och det har vi varit tvungna att prioritera.

Morden var oväntade

I april sköts tre unga män ihjäl – något som går emot bilden av en lugn stadsdel.

– Morden var för oss ganska oväntade, det handlar mer om interna konflikter än området i sig. Det sker mord på olika platser hela tiden, säger Andreas Lindberg.

– ICA-handlaren är en god medborgare och frågar du personer som har negativ påverkan på området så upplever de nog att polisen är där ofta och gör kontroller.

Egna väktare på ICA

ICA-handlaren Andreas Bylger har idag en egen ordningsvakt, något som har gjort det lugnare i butiken. Han har flera förslag på åtgärder som han hoppas se från samhällets sida. Bland annat vill han att ungdomsrabatten tas bort och att stadsdelen satsar på förebyggande insatser och att återfallsbrottslingar ska portas från butikerna. Det sistnämnda är ett förslag som utreds av regeringen men som skjutits upp flera gånger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Morden i Sätra

Mer i ämnet