Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Halonen Bomban berättar i videon om reaktionerna hon fått efter att ha publicerat videos på Tiktok om sin uppväxt inom Jehovas vittnen. Foto: Skärmbild från Tiktok, Alva Collin/SVT

Ida lämnade Jehovas vittnen som 15-åring – delar sin historia på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Ida Halonen Bomban bor i dag i Haninge med sin dotter och man. Men spåren från hennes barndom som Jehovas vittne följer henne än idag. Nu har hon börjat dela med sig av sin uppväxt på Tiktok och responsen har varit enorm.

– Det är svårt att höra att andra också går igenom det. Det är otroligt många.

Under uppväxten hade Ida Halonen Bomban en kompis som inte var ett Jehovas vittne. Det var under stunderna hemma hos kompisen som Ida insåg att hon inte ville leva det liv hon nu levde.

– De fick liksom leka med vad de ville, kolla på vad de ville på tv. En helt vanlig, normal och trygg uppväxt och jag såg väl att ”såhär har inte jag det”. Jag insåg att det här inte är livet jag vill leva när det finns bättre där ute.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Hjälper andra genom sina sociala medier

Idag har Ida börjat dela med sig av sin uppväxt inom Jehovas vittnen på Tiktok och hennes konto har fått stor spridning. Flera personer som har lämnat eller som haft tankar på att lämna har hört av sig. Men även människor utanför Jehovas.

– Det är flera som frågat om råd för sina kollegor, elever och sina barns kompisar, säger Ida Halonen Bomban.

”Många avhoppare just nu”

Enligt Anna Lindman, journalist som är specialiserad på religion- och livskådningsfrågor, så finns det flera som är i liknande position som Ida.

– Vi vet att det finns väldigt många avhoppare från Jehovas vittnen just nu och att det finns ett antal forum på nätet där avhoppare delar erfarenheter, hjälper och stöttar varandra.

Jehovas vittnen har valt att inte ställa upp på intervju men svarar över mejl:

”Vi respekterar varje persons rätt att ha och uttrycka sina åsikter. Men det gör oss ledsna att lägga märke till att kritik från några missnöjda före detta vittnen ofta får mycket mer uppmärksamhet i medierna än de många mer positiva vittnesbörden från våra församlingsmedlemmar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet