Skulle råna företagstopp på Östermalm – åtta personer döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga av de åtalade döms till fängelse för att ha planerat att råna en företagstopp i hans hem på Östermalm. Sju av personerna döms till tre års fängelse, medan en person döms till två års fängelse för medhjälp till brottet.

Under onsdagen kom domen i det uppmärksammade målet där åtta personer ska ha planerat att råna en företagare i hans hem på Östermalm. De planerade att stjäla klockor, väskor och annat gods till ett värde av cirka fem miljoner kronor.

Sex personer döms för förberedelse till inbrottsstöld till tre års fängelse, en person döms till samma straff för att ha anstiftat brottet och en annan person döms till två års fängelse för medhjälp till brottet.

– Sex av de åtta går med på att dom planerat ett sådant här tillgrepp, två går med på att de har deltagit på möten men menar att de inte har varit delaktiga, säger chefsrådman Niklas Wagnert.

Sänker straffvärdet

Tingsrätten gick inte på åklagarens linje om att personerna skulle dömas för försök till grovt rån och förberedelse till grovt rån. Detta eftersom att gärningspersonerna inte hade nått tillräckligt långt i utförandet av brottsplanen och det inte är bevisat att de tilltalade hade tänkt använda våld eller hot om våld. Därför ändrar de brottsrubriceringen till förberedelse till inbrottsstöld.

Greps på bar gärning

Det var i november som fyra personer iklädda uniform från en budfirma greps efter en polisinsats på Östermalm i Stockholm. Åtta personer åtalades i mars, varav en av de nu dömda personerna jobbade som hemhjälp i offrens bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.